M. P. | 8. 6. 2022, 17:00

Pretresljiva izpoved: zaposleni v slovenskem podjetju o NEČLOVEŠKEM ravnanju z delavci

Bobo/TV Slovenija/fotomontaža

Kakšne posledice bodo po razkritju strašnih podrobnosti o ravnanju z delavci doletele slovensko družinsko podjetje? Preberite! 

Ne, to ni zgodba iz oddaljenih držav tretjega sveta, od koder smo žal vajeni prizorov nagnetenih tovarn in zvokov vpitja na delavce. Poniževanje in izkoriščanje zaposlenih je doma tudi pri nas. 

Potem ko se je v medijih pojavila zgodba enega izmed zaposlenih v pakirnici rib na Kozini - podjetju v lasti nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja -, kjer naj bi vladale suženjske razmere, sta pred kamere stopila člana Delavske svetovalnice in predstavila primer.

Šuštarjevi niso želeli pred kamero TV Slovenija, odpovedali so tudi že dogovorjeni sestanek. So pa v pisnem odzivu zavrnili očitke.

Strašne podrobnosti: tudi 40 ur neprekinjenega dela, pod nadzorom kamer

Po objavi zgodbe novinarke TV Slovenija Eugenije Carl o razmerah v podjetjih Selea d.o.o. in Marinblu d.o.o., je na družbenih medijih završalo. Vprašanja, kako lahko nekdo več let posluje na tak način, "uvaža" v državo ljudi, se izživlja nad njimi in jih do zadnje kapljice potu izkoristi, se kar vrstijo.

Družina Šuštar ima zaposlenih okoli 20 delavcev (prevldaujejo indijski in bosanski). Ti so po poročanju TV Slovenija poleg stalnega nadzora prek videokamer na delovnem mestu deležni tudi opominov in graj.

"Ko delate 12 ur stoje, se ne smete niti nasloniti, niti za minuto, slikajo in pošljejo na mobitel fotografijo in vprašanje, zakaj delo stoji," je pojasnil eden izmed zaposlenih.

V televizijskem prispevku smo tudi izvedeli, da gre za tuje delavce, ki spijo kar na tleh v skladišču tovarne. 

Delavec svoje identitete ni želel razkriti.

Na delo so klicani ob vsaki uri

Kličejo jih ob vsaki uri in zahtevajo, da pridejo delati. "Najprej sem delal v proizvodnji šest ur, nato sem naložil kombi in peljal ribe v 800 kilometrov oddaljeno Prago. Na Kozino sem se vrnil opolnoči, vsega skupaj 30 ur neprekinjenega dela," je dejal zaposleni.

Ob tem je pojasnil: "Ob enih ponoči sem prišel domov, ob petih zjutraj sem že moral začeti razvažati ribe po Sloveniji. Da nisem zaspal za volanom, sem se po telefonu pogovarjal s sorodniki." 

Sogovornik je ob tem opozoril tudi, da prihaja do neplačevanja nadur. "Če že kaj malega izplačajo za nadure, je to na roko. Ko sem naredil 100 nadur, so mi dali 80 evrov na roko. S tem da nam odbijejo za malico, za delovno vizo, zdravstvene preglede," je razkril.

Kako so izvedeli za primer?

Delavska svetovalnica je minuli teden na koprsko tožilstvo vložila kazensko ovadbo zoper podjetji Marinblu in Selea zaradi suma kršenja pravic delavcem. Za zgodbo so izvedeli, ko so nekateri delavci potrebovali določene nasvete in so se obrnili na njih.

"Nič od tega ni bila skrivnost. Večina nadzornih organov oba lastnika podjetja zelo zelo dobro pozna. A zgodi se ... opomin!" so zgodbo komentirali pri Delavski svetovalnici.

Zapis, ki so ga delili na Facebooku, pravi: "Obsojeni kriminalec skupaj s soprogo vodi podjetje, kjer delavci delajo več deset ur v kosu skupaj. On pa si prek videokamer ustvarja svoj resničnostni šov, v katerem delavce še nastani v proizvodnem obratu. In to v pogojih, ob katerih je tretji svet luksuz!"

Vodja Delavske svetovalnice Goran Lukić je na tiskovni konferenci pokazal fotografijo bivalnih pogojev 12 indijskih delavcev in povedal, da česa takega še ni videl, čeprav se s problematiko delavskih pravic ukvarja že 15 let. "Inšpektorji imajo možnost, da take delodajalce zaprejo", je še pojasnil in dodal, da upa, da se bo zdaj kaj premaknilo. 

Kje je meja?

"Tukaj gre za evidentno situacijo sistematičnega izkoriščanja delavcev. Tako podjetje ne sme obstajati! In kar je še najbolj grozljivo, je to, da jih s premeteno manipulacijo poskušajo indoktrinirati, da so vsi v istem čolnu, torej lastnik - delodajalec - in delavci," je še povedal Lukić.

Izkoriščanje delavcev je žal postal naš vsakdan.

Odgovor delodajalca

Direktorica podjetja Marinblu in žena Borisa Šuštarja, Rosana Šuštar, je za TV Slovenija zapisala: "Pojasnjujem, da vsi naši delavci opravljajo delo v skladu z veljavno delovnopravno zakonodajo. Zavračam vaše navedbe o neizplačilu opravljenih nadur in o izvajanju nezakonitega videonadzora delavcev."

Ob tem je dodala: "Glede navedb, da naj bi bila v zadnjih treh letih delovna inšpekcija v družbi Selea d.o.o. ugotovila številne kršitve, takšne navedbe zavračam."

Iz delovne inšpekcije so za TV Slovenija medtem odgovorili, da so v preteklosti v podjetjih Marinblu in Selea opravili več nadzorov, med katerimi so ugotovili kršitve pri plačah, regresu, delovnem času, odmorih in počitku.

Bobo

Težava tudi higienski pogoji

Delavci so jih opozorili tudi na higienske pogoje. Za čiščenje delovnih površin imajo na voljo le eno industrijsko močno čistilo, s katerim pa morajo smotrno ravnati, dva delavca pa sta dobila tudi opekline, ker nista s čistilom pravilno ravnala.

Odjemalca podjetij pri nas sta Špar in Lidl, zato jih v Delavski svetovalnici pozivajo, ali si želijo sodelovati pri takem početju in ali se čutijo soodgovorni za razmere, v katerih delavci delajo.

Na družbenih omrežjih medtem že prihaja do pozivov Sparu in Lidlu, da prenehajo sodelovati z omenjenima podjetjima.

Po besedah delavcev, pa so težave tudi drugje. Ko se riba vrne iz reklamacije, jo dajo v ledošok in jo potem prepakirajo in pošljejo na tuje tržišče, na Češko in Madžarsko, so povedali delavci.

Ob tem so tudi povedali, da so na delovnih površinah prisotni tudi črvi.