L. PA. | 27. 7. 2023, 09:58

Ljubljančani spet na nogah: "Ne damo drevoreda s 50 zdravimi drevesi!"

Žiga Živulović jr. /Bobo

"Če bo šlo tako naprej, bo Zelena prestolnica Evrope kmalu ena sama velika laž," so ob novi napovedi sekanja dreves v mestu ogorčeni Ljubljančani.

Po goloseku na Rožniku in načrtovanem poseku starega kostanja pred Dramo, ki so ga po naših neuradnih informacijah že podrli, so Ljubljančani, ki jim je mar za to, v kako zelenem okolju živijo, spet na nogah.

Jeseni se namreč obeta celostna prenova Linhartove ceste za Bežigradom, za kar bo morala občina žrtovati drevored zdravih dreves. "Zaradi obnove komunalnih vodov in spremembe profila ceste se bo odstranilo 51 dreves, na novo lokacijo se ji bo presadilo 25, ohranjenih pa bo 78 dreves," so na občini pred kratkim povedali za Dnevnik.

Cesto nameravajo namreč razširiti v štiripasovnico, ki pa bo imela v obe smeri rumene pasove za javni potniški promet, pa tudi boljše površine za pešce in kolesarje.

Cesto, ki je trenutno zelo dotrajana, naj bi prenavljali kar osem mesecev, zelenje pa nameravajo po prenovi zasaditi na novo, saj je na tem območju, poroča Siol, predvidenih novih 117 dreves in več kot 1.800 grmovnic.

Na načrt prenove so se že pred nekaj meseci odzvali v Koaliciji za trajnostno prometno politiko, kjer so zapisali, da občino pozivajo, naj ne skrene s poti, ki si jo je zadala na področju trajnostnega urejanja prometa. Po njihovih besedah bo širitev Linhartove v mesto dodatno privabljala avtomobilski promet in povečala emisije toplogrednih plinov, te pa bi morala Slovenija do leta 2030 znižati za 30 % glede na leto 2005.

Ravno tako so izpostavili, da je širitev problematična zaradi sekanja dreves, saj bodo morala biti, da bo načrt širitve izpeljan v celoti, gotovo žrtvovana številna odrasla drevesa, ki dajejo senco, skrbijo za hladnejšo mikroklimo in delujejo kot ponor CO2.

Večje površine asfalta pa bodo dodatno prispevale k pregrevanju. Obenem bo Linhartova cesta izgubila svoj status avenije - trenutno je to eno redkih območij v Ljubljani, ki se ponaša tako s širino kot z bujnim zelenjem.

Koalicija je predlagala celo alternativno rešitev za prenovo Linhartove ceste po trajnostnih načelih. Njihov predlog vključuje zožitev pasov za motorni promet, odstranitev parkirnih mest, dodatna ozelenitev in ohranitev obstoječih dreves, široke ločene kolesarske površine tako od pešcev kot motornega prometa.

"Naj drevored na Linhartovi postane ljubljanski drevored leta"

Zdaj pa na sekanje drevoreda na Linhartovi vse glasneje opozarja tudi vse več Ljubljančanov, posebej tistih, ki živijo v bližini omenjenega območja.

V Facebook skupini "Savc", namenjeni prebivalcem Savskega naselja, se je tako pojavila pobuda, da na trenutno aktualnem natečaju mestne občine za izbor drevoreda leta, ki je odprt do konca avgusta, vsi, ki jim je mar za drevesa na Linhartovi, množično predlagajo prav ta drevored v upanju, da se bodo na občini zamislili in spremenili načrt prenove območja.

"Ob nonšalantnem zavajanju občine, da so letos posekali samo bolna in nevarna drevesa (Rožnik in Rog kot konkretna primera, da to ni res), ob namenu, da se poseka tudi velik del grajskega hriba ter dejstvu, da je Ljubljana najhitreje segrevajoče se mesto na svetu, kjer bo vsaka senca drevesa še kako pomembna, je vsako navajanje številk, koliko novih dreves je bilo zasajenih, samo propaganda, saj za eno tako zdravo odraslo drevo ni dovolj niti 20 mladih sadik, ki imajo ob rasnih pogojih v naslednjih 20 letih zelo malo možnosti za preživetje. Do takrat bo pa to lokalna vroča točka z 20 stopinjami več. Če bo šlo tako naprej, bo Zelena prestolnica Evrope kmalu ena sama velika laž. Za mesto šteje vsako drevo," je zapisala avtorica pobude.