L. PA. | 22. 6. 2023, 16:00

Odločitev, ki je razburila Ljubljančane: že prihodnji mesec bodo v prestolnici porušili veličastno staro drevo (FOTO)

Bor Slana/STA

Zaradi prenove legendarne stavbe se bo moral posloviti mogočen, vsaj 75 let star divji kostanj, ki stoji v njeni neposredni bližini. Tudi presaditev drevesa ne pride v poštev, saj bi stala preveč.

Dolgo pričakovana prenova slovenskega nacionalnega gledališča, ljubljanske Drame, je končno pred vrati.

A dobro novico je zasenčila informacija, da bodo morali, še preden se poleti začnejo pripravljalna dela za obnovo in arheološka izkopavanja, posekati mogočen, od 75 do 94 let star divji kostanj, ki stoji v neposredni bližini stavbe - je o tem poročal Dnevnik. Na njegovem mestu bo po prenovi gledališča vhod v novo podzemno avlo.

V Drami naj bi najprej razmišljali o presaditvi drevesa, vendar so ugotovili, da bi jih to stalo od 80.000 do 100.000 evrov, zato so idejo opustili, sploh ker ni zagotovila, da bi bila presaditev drevesa uspešna.

Da drevesa nima smisla presajati, sta za omenjeni medij potrdila tudi Jože Bavcon, vodja Botaničnega vrta Ljubljana, in Matjaž Mastnak iz Arboretuma Volčji Potok, ki se mu zdi bolj smiselno, da se sredstva namenjajo mladim drevesom.

"Po velikem trudu, ki je bil vložen v raziskovanje možnosti za ohranitev ali presaditev drevesa, smo ob upoštevanju vseh okoliščin in dejstev morali sprejeti težko odločitev, da divjega kostanja ob SNG Drama Ljubljana ni mogoče ohraniti ne na trenutni ne na novi lokaciji," je sporočila ravnateljica Drame Vesna Jurca Tadel.

Ljubljanska Drama z divjim kostanjem ob levi strani.

Ljubljanska Drama z divjim kostanjem ob levi strani.

Bobo

Do podrtja drevesa so mnogi kritični, pojavili so se že odzivi meščanov in okoljskih aktivistov na družbenih omrežjih, oglasili pa so se tudi nekateri strokovnjaki.

Izredni profesor Dimitrij Mlekuž Vrhovnik z oddelka za arheologijo na ljubljanski filozofski fakulteti je za Dnevnik denimo dejal, da razume, da se mora drevo zaradi prenove podreti, in se strinja, da bi presaditev bila predraga, vseeno pa to dejanje ne bi smelo iti kar tako mimo.

"Seveda potrebujemo novo gledališče in drevo ne bo padlo zaman, saj bomo dobili novo Dramo. A vseeno mislim, da bi morali na nekakšen simboličen način sprejeti to dejanje in se od tega drevesa posloviti dostojno. Dobro je, da spomin nanj ostane nekako vgrajen v novo stavbo, saj je padec tega drevesa prvi korak gradnje nove Drame," je bil odločen.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol