7. 11. 2023, 09:03 | Vir: STA

Letošnja literarna nagrada mira v roke Jerneji Jezernik

Bobo

Komisijo je prepričalo njeno dolgoletno delo, s katerim je pozabljeno avtorico in svetovno popotnico s Slovenskega znova umestila na kulturni zemljevid današnje Srednje Evrope.

Literarno nagrado mira, ki jo podeljuje Ženski odbor Slovenskega centra Pen, so podelili Jerneji Jezernik za raziskovanje in ohranjevanje dediščine Alme M. Karlin.

Kot je v utemeljitvi spomnila strokovna komisija v sestavi Tatjana Pregl Kobe, Zoran Pevec, Andrej Predin in Darinka Kozinc (predsednica), je Jerneja Jezernik že kot diplomantka slovenščine in nemščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani s prevodi poskrbela, da so Almine knjige prišle med slovensko bralstvo. V slovenščino je prevedla 17 njenih knjig.

Bobo

Uspešno tke vezi med slovenskim in avstrijskim kulturnim prostorom

Jerneja Jezernik je tudi avtorica treh monografij o Almi M. Karlin, med katerimi se je biografija Mit Bubikopf und Schreibmaschine um die Welt uvrstila med 30 najboljših knjig na seznamu Hotlist. Obenem nagrajenka po oceni komisije uspešno tke vezi med slovenskim in avstrijskim kulturnim prostorom: bila je članica žirije natečaja Promladi za mlade literate na avstrijskem Koroškem, vodila je Slovensko študijsko knjižnico v Celovcu, bila je urednica slovenskega programa, založbe Drava in radijskih oddaj Literarni razgledi ter dvojezične oddaje Sto žensk - slovenska literatura na celovškem radiu Agora.

Za miro so bile letos poleg Jerneje Jezernik nominirane še Anja Mugerli, Dušanka Zabukovec, Mirana Likar Bajželj in Vilma Purič, ki so prejele priznanje za svoje delo. Podelitev nagrade in priznanj je potekala v Cankarjevem domu pod naslovom Samorastnice - graditeljice kulturnega prostora. Nagrajenka je poleg priznanja in finančne nagrade dobila tudi umetniško delo Huiqin Wang, slikarke in povezovalka slovenske in kitajske kulture, so zapisali v Ženskem odboru Slovenskega centra Pen.

Ženski odbor Slovenskega centra Pen z nagrado mira že deset let opozarja na literarne ustvarjalke in obenem opozarja tudi na njihovo delovanje v širše družbeno dobro. Z nagrado opozarjajo na družbeno spolno neravnovesje pri podeljevanju nagrad ter izpostavljajo ženske ustvarjalke, ki so še vedno potisnjene na obrobje. Lani je nagrado, poimenovano po pisateljici in nekdanji predsednici Društva slovenskih pisateljev Miri Mihelič, prejela zbiralka in ohranjevalka kulturne dediščine aleksandrink Darinka Kozinc.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol