6. 11. 2023, 07:57 | Vir: STA

Danes bo znana dobitnica literarne nagrade mira

Cankarjev dom.

Danijel Novaković/STA

V dvorani Alme Karlin v Cankarjevem domu bodo drevi podelili literarno nagrado mira ženskega odbora Slovenskega centra PEN. 

Za nagrado so letos nominirane Anja Mugerli, Jerneja Jezernik, Dušanka Zabukovec, Mirana Likar Bajželj in Vilma Purič. Podelitev nagrade bo potekala pod naslovom Samorastnice - graditeljice kulturnega prostora.

Slavnostna govornica na prireditvi bo ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Anja Mugerli, pisateljica, lektorica in urednica, deluje na obrobju oziroma na obeh straneh meje, v Novi Gorici in Gorici. V svojih literarnih delih se posveča družinskim odnosom in temam, ki se dotikajo ženskega telesa.

Jerneja Jezernik je svoje delo posvetila Almi M. Karlin, pozabljeno avtorico in svetovno popotnico s Slovenskega je ponovno umestila na kulturni zemljevid današnje Srednje Evrope.

Dušanka Zabukovec je vrhunska slovenska prevajalka, katere prevajalsko delo za odrasle, mladino in otroke na literarnem, filmskem, televizijskem in gledališkem področju pomembno sooblikuje slovenski kulturni prostor.

Mirana Likar Bajželj, profesorica slovenskega jezika in bibliotekarka kot mentorica navdušuje svoje učence, da posegajo po nagradah v poznavanju slovenske literature in ustvarjanju. V svojih delih izraža empatijo in pretanjen posluh za malega človeka.

Vilma Purič je tržaška Slovenka, profesorica in pisateljica, ki v svoji literaturi postavlja v ospredje ženske like in si prizadeva za prepoznavnost žensk v književnosti in literarni teoriji.

Strokovno komisijo nagrade mira so sestavljali Darinka Kozinc (predsednica), Tatjana Pregl Kobe, Andrej Predin in Zoran Pevec.

Nagrado mira, poimenovano po pisateljici in nekdanji predsednici Društva slovenskih pisateljev Miri Mihelič, so prvič podelili leta 2013. Lani jo je prejela zbiralka in ohranjevalka kulturne dediščine aleksandrink Darinka Kozinc.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol