J. Z. | 13. 9. 2022, 12:24

Ljubljana bo dobila prvo zasebno bolnišnico: bo dostopna le eliti?

Uredništvo

V prestolnici bodo zgradili novo zdravstveno ustanovo, ki pa ne bo del javnega sistema. Pojavljajo se vprašanja, ali se bodo v njej lahko zdravili le najbogatejši, a njeni lastniki ostajajo skrivnostni. Znano je le, kje bo stala in kako velika bo. 

Družba DC Naložbe, ki je v lasti Diagnostničnega centra Bled, bo v Ljubljani gradila prvo zasebno bolnišnico v prestrolnici. Diagnostični center bo tja preselil svojo obstoječo zdravstveno dejavnost iz Enote Vila Urbana, Medicinskega centra Cardial in Kirurškega sanatorija Rožna dolina ter jo nadgraditi s širitvijo nabora zdravstvenih storitev. Diagnostični center Bled sta leta 2019 prevzeli Zavarovalnica Triglav in Sava Re, ki sta obe delno v državni lasti, poroča spletni portal 24ur.com.

"Medicinski center je trenutno v fazi projektiranja in bo omogočal boljšo dostopnost in višjo kakovost na področju razvoja novih zdravstvenih storitev in bolnišničnega zdravljenja, hkrati pa prinesel osnovo za nadgradnjo raznovrstnih specialističnih in diagnostičnih pregledov, ki jih DCB že zdaj izvaja (tudi v okviru koncesije)," so pojasnili v Sava Re.

Zasebna bolnišnica bo zaposlovala predvidoma 130 ljudi. V zdravstvu se sprašujejo, kje bodo ta kader dobili. V Diagnostičnem centru Bled na to vprašanje niso odgovorili. Prav tako niso želeli razkriti drugih podrobnosti o bolnišnici. 

Bo bolnišnica dostopna vsem? 

Predsednica Zdravniške zbornice Bojana Beović je dejala, da lahko zasebna bolnišnica pomeni obogatitev v smislu dodatnih možnosti in kapacitet, ampak mora biti uravnotežena z državnim zdravstvenim sistemom, zato da ne pride do strogega ločevanja in delitve pacientov na tiste, ki si bodo lahko privoščili, in tiste, ki si ne morejo. "Država oz. državni zdravstveni sistem mora vedeti, kaj je tisto, kar mora biti dostopno vsem, kar je za zdravje ljudi res pomembno," je dejala. 

STA

Pomočnik direktorja za zdravstveno nego v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor Aleksander Jus je prepričan, da je začel prevladovati kapital nad zdravstvom. "Kdo si bo lahko privoščil zdravljenje v takšni bolnišnici? Večina pacientov bo še vedno prepuščena javnemu zdravstvu," je ocenil. 

Zakaj ne bi raje širili URI Soča?

Bolnišnico bodo zgradili ob krožišču med Kranjčevo in Štajersko cesto. Velika bo 18.600 kvadratnih metrov, v njej bo do 80 bolnišničnih postelj, specialistične ambulante pa bodo sprejemale do 400 pacientov na dan.

Parcele, na katerih bo zgrajena zasebna bolnišnica, so bile pred desetletji namenjene širitvi Univerzitetnega rehabilitacijska Inštituta Republike Slovenije (URI Soča), a so se ti načrti kasneje spreminjali skupaj z lastništvom tega zemljišča. Na vprašanje, zakaj ministrstvo za zdravje v več kot desetletju ni uspelo zagotoviti parcel za nujno širitev javnega zdravstvenega zavoda URI Soča, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan ni odgovoril. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ