7. 9. 2022, 11:18 | Vir: STA

Novo zdravilo proti covidu: kakšni so stranski učinki?

Bobo

V Slovenijo je ta teden prispelo zdravilo paxlovid, ki ga bodo uporabili proti boju s covidom. Predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je razkrila, da je prvi bolnik že prejel omenjeno zdravilo.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je dobil prvih 1008 terapevtskih odmerkov zdravila podjetja Pfeizer, ki je znano tudi po tem, da izdeluje cepivo proti covidu. Z NIJZ so sporočili: "Pričakujemo, da bomo zdravilo v bolnišnice, ki zdravijo bolnike s covidom, in lekarne, kjer bo zdravilo bolnikom dostopno v največji možni meri in razpoložljivo v najbolj optimalnem časovnem razponu (dežurne lekarne), distribuirali od prihodnjega tedna."

Lejko Zupanc je še pojasnila, da se ob zaužitju zdravila lahko pojavijo stranski učinki, neprijeten okus v ustih, a prvi bolnik za zdaj o tem še ni poročal. NIJZ je še navedel, da je predvideno naročilo še 5040 terapevtskih odmerkov tega zdravila po nacionalnem postopku. Poteka pa tudi skupno javno naročilo na ravni EU. Postopek tega še ni končal, niti ni znano, kdaj bo, naročenih pa je od 5000 do 10.000 terapevtskih odmerkov.

STA

Zdravilo paxlovid bo namenjeno predvsem starejšim od 60 let in bolnikom s tveganjem za težji potek covida-19, je pojasnila predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc. Zdravilo bo za zdaj predpisano le osebam nad 60 let in posameznikom s tveganjem za težji potek covida-19, torej kroničnim bolnikom in bolnikom z oslabljenim imunskim sistemom.

Zdravilo bodo predpisovali zdravniki, ki bodo prvi v stiku z bolnikom. To so zdravniki v ambulantah nujne medicinske pomoči, urgentnih ambulantah, covidnih ambulantah, zdravniki, ki hodijo na domače obiske bolnikov, pa tudi družinski zdravniki.

STA

Predstojnica Lejko Zupanc je že avgusta pojasnila, da paxlovid glede na izkušnje iz drugih držav hospitalizacije zaradi covida-19 zmanjša tudi za 80 odstotkov. Pri zdravilu gre za kombinacijo dveh protivirusnih zdravil. Prvo zavira razmnoževanje virusa, drugo pa preprečuje, da bi se prvo prehitro razgradilo v telesu. Zdravilo je v primerjavi z remdesivirjem, ki ga bolnik prejme z infuzijo, tudi enostavnejše za uporabo, saj je v obliki tablet.

 Po podatkih NIJZ je bilo v avgustu na zalogi 1944 terapevtskih odmerkov tega zdravila, ocena stroke pa je, da je letos potrebno še dodatno naročilo približno 10.000 odmerkov, so zapisali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.