K. Ž. | 13. 12. 2023, 11:00

Ljubljano preplavil močan vonj po plinu: zdaj je jasno, na Fakulteti za farmacijo je prišlo do reakcije (pojasnili so, ali je plin zdravju škodljiv)

Sabina Noble/Facebook

Mnoge Ljubljančane je zgodaj dopoldne presenetil močan vonj po plinu, ki se vije vse od centra pa do Viča. Na delu je tudi ljubljanska gasilska brigada, ki se trudi najti izvor vonja.

Dopoldne se je v Ljubljani začel širiti močan in nenavaden vonj po plinu. Poročila o nenavadnem vonju tako prihajajo z območja Viča, Prešernove ceste, Vrtače in Rožne doline, so za N1 sporočili z Gasilske brigade Ljubljana.

Uprava za zaščito in reševanje prav tako poroča, da je vonj moč zaznati tudi na Trgu republike, Aškerčevi cesti, Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, Biotehniški fakulteti in Zdravstvenem domu Vič. Vonj naj bi se razširil tudi na obe enoti Osnovne šole Vič, ki se nahaja na Tržaški cesti in Abramovi ulici. Tudi prebivalci Vrhovcev poročajo o nenavadnem vonju.

Uraden izvor težave je sprva bil neznan, na terenu je bilo tudi več ekip gasilske brigade. Kasneje pa je postalo jasno, da je težava nastala na Fakulteti za farmacijo na Aškerčevi cesti.

Kot še poroča N1, tudi Institut Jožef Stefan ne razpolaga z informacijami o izvoru vonja. Na teren so tako poslali tudi Ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME), ki je okoli 10.30 prispel do Fakultete za farmacijo.

Medtem pa je Energetika Ljubljana na teren poslala intervencijsko ekipo. Na Trgu mladinskih delovnih brigad so opravili meritve, ki so pokazale, da ne gre za uhajanje plina.

Močan vonj posledica spodletelega eskperimenta

Zdaj se je oglasila tudi Fakulteta za farmacijo ter sporočila, da je v sklopu eksperimenta prišlo do reakcije, pri kateri se je sprostil plin. Do reakcije je prišlo okoli 8.35, v kateri se je sprostil plin z zelo močnim vonjem, ki spominja na vonj plina.

"V sproščenih koncentracijah ni neposredno nevaren (plin sproščen v okolje v miligramskih količinah)," so pojasnili ter dodali, da je bila reakcija enkratna, zato ne bi smelo biti nadaljnjih vplivov na okolje. Opozorili so še, da bo zaradi trenutnih vremenskih razmer vonj morda mogoče zaznati še čez dan.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol