K. Ž. | 13. 12. 2023, 09:01

Predsednica države se zmrduje nad svojo plačo (meni, da je njen položaj neenak)

Žiga Živulovič jr./Bobo

Urad predsednice države je na ministra za finance novembra poslal dopis, v katerem so izrazili nezadovoljstvo s plačo. Predsednica sicer vsak mesec zasluži 5663,42 evra bruto.

Več kot očitno predsednica države Nataša Pirc Musar ni ravno zadovoljna s svojo plačo. V uredništvo portala 24ur je namreč priromal dopis, ki ga je predstojnik Urada predsednice republike Uroš Krek novembra naslovil na ministra za finance Klemna Boštjančiča. V njem se sprašuje o "resnični ustavni skladnosti drugega odstavka 23. člena Zakona o sistemu plač v javnem sektorju", ki veleva, da funkcionarjem, vključno z Natašo Pirc Musar, ne pripadajo nobeni dodatki, razen dodatka za delovno dobo.

Minister za finance Klemen Boštjančič.

Minister za finance Klemen Boštjančič.

Daniel Novakovič/STA

Sodišče je o tem že presojalo, a urad predsednice še vedno trdi, da rešitev ni ustrezna. Tako Krek med drugim vztraja, da so ostali funkcionarji v neenakem položaju (sodniki in tožilci namreč uživajo več dodatkov).

V dopisu je Krek še izpostavil, da predsednica republike in funkcionarji v njenem uradu nimajo prav nobenega dodatka, upravičeni niso niti do dodatka za nerazdružljivost funkcije, čeprav naj bi ta veljala tudi za njih. Pri tem je Krek še poudaril, da gre v tem primeru za urejanje enakih položajev na različne načine, kar pa ne more biti ustavno skladno. Poleg tega so v uradu dejali, da zaradi upravičenosti do dodatkov nekaterih prihaja do neupravičeno in neustavno neenakega položaja predsednice republike in njenih funkcionarjev.

Preberite še:

In kaj naj bi bilo neupravičeno?

Kot prvo je Krek navedel, da trenutna plača funkcionarjev "nikakor ne odraža plačila za vse njihovo dejansko opravljeno delo". Poudaril je še, da v uradu delajo zunaj svojih delovnih ur, a za to ne dobijo nobenega plačila. V dopisu je še Krek zapisal, da je delo predsednice države primerljivo z delom drugih funkcionarjev ter javnih uslužbencev, zaradi česar "bi jim morali biti zagotovljeni primerni pogoji dela v smislu varstva pri delu, počitkov in ne nazadnje tudi primerno plačilo za opravljanje njihove funkcije", še povzema 24ur.

Borut Živulović/Bobo

Mora predsednica zategniti pas, da preživi?

Kot je še napisal omenjeni portal, predsednica republike spada v 65. plačni razred, drugi najvišji. Njena bruto osnovna plača znaša 5663,42 evra, zakonski partner pa je tudi upravičen do plačane odsotnosti v delu v času, ko je predsednica zadržana zaradi obveznosti. Aleš Musar lahko tako od države pridobi mesečno nadomestilo za kritje stroškov obveznosti, kar znaša 15 odstotkov plače.

Izpostaviti je treba še, da je Musar precej uspešen poslovnež. V Zgornjih Gameljnah si lasti tudi posest Ruske dače. Čeprav je Musar na začetku večkrat dejal, da se bo nadomestilu odpovedal, pa ga je očitno ponudba premamila in je ob predsedniški zmagi svoje žene dodatek tudi sprejel.