1. 4. 2023, 08:58 | Vir: STA

Ljubljana ni več najdražja: za nakup nepremičnine boste največ odšteli v tem mestu

Žiga Živulovič jr./Bobo

Srednja cena rabljenega stanovanja v Sloveniji je znašala 2400 evrov na kvadratni meter, kar je 16,5 odstotka več kot predlani.

Lani se je v Sloveniji nadaljevala visoka rast cen nepremičnin, ki so dosegle novo rekordno raven. Cene stanovanj so nominalno zrasle za 19 odstotkov, in sicer predvsem zaradi rasti v prvi polovici leta, v drugi se je rast umirila. Število poslov se je zmanjšalo za pet do 10 odstotkov, kar kaže na postopno ohlajanje trga, ugotavlja Gurs.

Cene stanovanj so v primerjavi z letom 2021 nominalno zrasle za 19 odstotkov, cene zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb za 17 odstotkov, cene hiš pa za 12 odstotkov. Na takšno rast cen je vplivala predvsem izredna rast cen v prvi polovici leta, medtem ko se je v drugi polovici leta umirila. V drugem polletju so cene stanovanj v največjih mestih praktično stagnirale, v objavljenem poročilu o slovenskem nepremičninskem trgu za leto 2022 ugotavlja Geodetska uprava RS (Gurs).

Borut Živulović/BOBO

Srednja cena rabljenega stanovanja v Sloveniji je znašala 2400 evrov na kvadratni meter, kar je 16,5 odstotka več kot predlani.

Cene stanovanj so bile na letni ravni še vedno najvišje v Ljubljani, a so jih v zadnjem četrtletju prvič po letu 2017 prehitele cene na Obali. Srednja cena prodanih stanovanj v Ljubljani se je lani zvišala za 15,8 odstotka na 3950 evrov, na Obali pa za 23,6 odstotka na 3770 evrov na kvadratni meter.

Sledilo je t. i. alpsko turistično območje (Kranjska Gora, Bled in območje Bohinjskega jezera), kjer se je srednja cena zvišala za 9,8 odstotka na 3580 evrov na kvadratni meter. Nad slovenskim povprečjem so bile še cene v severni okolici Ljubljane (Medvode, Domžale in Kamnik) s 3120 evrov, v južni okolici Ljubljane (Grosuplje, Vrhnika in Logatec) s 3060 evrov ter v Kranju z okolico z 2890 evrov na kvadratni meter.

Žiga Živulović jr./Bobo

Nekoliko pod povprečjem so bile cene na območju Gorenjske (brez Kranja in podalpskih turističnih krajev), Novega mesta z okolico in Nove Gorice z Vipavsko dolino in Goriškimi Brdi, s srednjim cenami med 2310 in 2230 evrov na kvadratni meter.

Kje je najceneje?

Tako kot predlani so bila najcenejša stanovanja v Beli krajini, kjer je srednja cena s 1100 evri sicer prvič prebila mejo 1000 evrov na kvadratni meter. V Prekmurju je srednja cena znašla 1140 evrov na kvadratni meter. Tudi cene stanovanjskih hiš so dosegle novo rekordno vrednost. Srednja cena hiše s pripadajočim zemljiščem je znašala 132.000 evrov, kar je 20 odstotkov več kot predlani. Najdražje hiše so bile še vedno v Ljubljani, kjer se je srednja cena zvišala za okoli desetino na 360.000 evrov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol