J. B. | 20. 2. 2024, 08:32

Kaj se dogaja v Ljubljani? Občani na Prešernovi cesti prižigajo sveče in prinašajo rože (FOTO)

Metropolitan

Streljaj od Tivolija in le nekaj korakov od središča Ljubljane občani na veliko prižigajo sveče in prinašajo rože. Preverili smo, kaj se dogaja.

Če ste se v zadnjih dneh sprehodili po Prešernovi cesti, ki je streljaj oddaljena tako od parka Tivoli kot tudi središča Ljubljane, ob prečkanju Šubičeve verjetno niste spregledali lepega števila prižganih sveč in rož, ki so jih občani položili ob ograjo ene od tamkajšnjih stavb. Za ograjo domuje veleposlaništvo Zvezne republike Nemčije, streljaj stran je veleposlaništvo Združenih držav Amerike, obe zgradi pa skupaj z vrtcem Franceta Prešerna "varujeta" tudi rusko veleposlaništvo. No, precej bolj kot vse naštete stavbe ga že nekaj časa varujejo varuhi reda in miru. Policije tam kar mrgoli, celoten predel je prav tako hermetično zaprt z železnimi ograjami.

Metropolitan
Borut Živulović/BOBO

A prav ruska ambasada je v teh dneh "tarča" užaloščenih, razočaranih, jeznih, celo ogorčenih občanov slovenske prestolnice. Razlog? Aleksej Navalni. Po sumljivi smrti Putinovega velikega kritika je dejansko ogorčena celotna svetovna javnost, tudi Slovenci pa so se očitno pridružili tihemu protestu proti tiraniji ruskega predsednika, ki naj bi se - tako opozicija - pred dnevi odločil za hladnokrvno likvidacijo svojega političnega nasprotnika.

"Prav zato je moral umreti"

Ob kamnitem zidu na Prešernovi ulici v Ljubljani so nasprotniki Putinovega režima prižgali ogromno število sveč, po tleh ležijo rože, ne manjkajo niti fotografije nesrečnega Alekseja Navalnega. Prav tako je na ograji pripeto prav posebno sporočilo, na katerem piše: "Aleksej Navalni je kot le redki drugi predstavljal svobodno in demokratično Rusijo. Prav zato je moral umreti. Mislim na njegovo ženo in otroke."

Metropolitan
Metropolitan

Ob tem je kar nekoliko presenetljivo, da zapis ni delo neznanega občana, marveč se je pod omenjene besede podpisala kar nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock! Prav to je verjetno tudi eden od razlogov, zakaj so se tihemu protestu občani pridružili prav pred stavbo veleposlaništva Zvezne republike Nemčije...

Metropolitan
Borut Živulović/BOBO
Borut Živulović/BOBO
Borut Živulović/BOBO

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol