P. F. | 19. 2. 2024, 19:47

Bo neustrašna Julija Navalna nadaljevala boj umrlega moža? Po svetu je zaokrožil video, ki razburja javnost (VIDEO)

Posnetek zaslona/YouTube

Nekateri jo imenujejo "prva dama ruske opozicije".

Aleksej Navalni je bil poročen z Julijo Navalno, ki je vsa leta njegovega političnega udejstvovanja ostajala skrita javnosti, saj je prevzela vlogo žene in mame. Kljub tihi vlogi pa je bila vedno ena izmed njegovih glavnih podpornic, poskrbela je tudi za njegovo zdravljenje ob zastrupitvi leta 2020. Nekateri jo imenujejo "prva dama ruske opozicije".

Julija Ambrosimova je bila rojena leta 1976 v Moskvi, bila je hčerka spoštovanega znanstvenika Borisa Ambrosimova. Alekseja Navalnega je spoznala leta 1998 v Turčiji in dve leti kasneje sta se poročila. Takrat se jima še sanjalo ni, kakšna prihodnost ju čaka. "Nisem se poročila z obetavnim pravnikom ali vodjo opozicije. Poročila sem se z mladim moškim po imenu Aleksej," je leta 2020 povedala v intervjuju za Sobesednik.

Sta si pa od začetka delila politična prepričanja. Študirala je ekonomijo, nato je pustila svojo službo v banki in se posvetila vzgoji dveh otrok, saj se je Navani takrat že povzdigoval kot opozicijski politik. "Navalni si ne bi mogel izbrati boljše življenjske sopotnice kot Julijo Navalno. Deli njegova prepričanja, pogum in hrabrost," je za NBC povedal ameriški ambasador v Rusiji, Michael McFault.

"Vzgojila in ščitila je njuna otroka, s tem pa si je pridobila veliko občudovanja s strani podpornikov demokracije v Rusiji. Brez dvoma je Julija v preteklosti reševala moževo življenje," je še dodal ambasador. Tekom njegove slave se ni želela izpostavljati, le redko je podala kakšen govor ali sodelovala pri intervjuju. 

Nedavno pa je posnela in objavila govor, ki je presenetil javnost. Ostajajo ugibanja, ali si je premislila in se bo po moževi smrti začela politično udejstvovati. "Potrebujemo svobodno, mirno in veselo Rusijo. Čudovito Rusijo prihodnosti, o kateri je sanjal moj mož," je dejala na posnetku, ki se je razširil po svetu. "To je država, ki jo želim zgraditi skupaj z vami. Država, ki si jo je Aleksej Navalni predstavljal."

Navalna je sicer dejala, da ne bo sledila stopinjam Svetlane Tikhanovskaje, ki je postala predsedniška kandidatka, po tem ko so zaprli njenega moža pred beloruskimi volitvami leta 2020. Je pa zaključila video posnetek z besedami: "To je edini način - in ni drugega - s katerim nepredstavljive žrtve, ki smo jih storili, ne bodo zaman."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol