N. V. | 29. 7. 2023, 19:30

FOTO: V Ljubljani se obeta nov športni objekt, ki bo vkopan v zemljo

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije

Novo dvorano naj bi zgradili do leta 2025.

Pod Halo Tivoli v Ljubljani naj bi do leta 2025 zgradili Malo ledeno dvorano z drsališčem za hokej, tribunami za okoli 300 gledalcev ter ledeno ploskvijo s tremi do štirimi stezami za curling ter tribunami za sto gledalcev, poroča DeloZa projekt bo ljubljanska občina namenila skoraj 13,7 milijona evrov.

Športni objekt, vkopan v zemljo

Objekt bo pretežno vkopan v zemljo, v naklonu pa lahko pričakujemo parkovno ureditev. Vstopna avla bo povezovala veliko ledeno dvorano, umeščeno na jugu, in manjšo dvorano na severnem delu Tivolija. Čez vstopno avlo je predviden dostop do tribun, ki so v hokejski dvorani postavljene ob daljši stranici igrišča, v curling dvorani pa ob krajši stranici.

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije

Objekt je zasnovala avtorska skupina, ki deluje v birojih Atelier arhitekti in Bruto. "Za razliko od ostalih podobno koncipiranih rešitev delno vkopanih objektov, ta ni oblikovana v smislu zelenega podstavka obstoječi dvorani, temveč jo odlikuje prilagoditev konfiguraciji terena, spoštljiv odnos do obstoječega ob hkratni dobri funkcionalni organizaciji stavbe in ekonomičnosti gradnje," je ocenjevalna komisija pojasnila izbiro izvajalca.

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije

V Ljubljani lahko pričakujemo več novih športnih objektov

Na magistratu do leta 2026 načrtujejo, da bo Ljubljana bogatejša za več športnih objektov. Med njimi je zagotovo največji in najbolj pričakovan Športni center Ilirija, ki naj bi bil končan še letos in je ocenjen na slabih 73,5 milijona evrov.

Kot je nedavno pojasnil župan Zoran Janković, gradbena dela potekajo v skladu z načrti, minuli vikend so delavci koprskega Makro 5 gradnje že zacementirali temeljno ploščad za garažno hišo, kjer bo na voljo 360 parkirišč za osebna vozila. Poleg pokritega olimpijskega bazena in bazena za treninge s spremljevalnimi prostori bodo v njem še Muzej Stanka Bloudka, večja dvorana za rekreacijo, odbojko in košarko ter manjša dvorana za gimnastiko, aerobiko, fitnes in borilne športe.

Med večjimi (in najdražjimi športnimi objekti), ki jih občina načrtuje do leta 2026, pa je Atletski center Šiška. Kot je razvidno iz predloga proračuna za leto 2025, se je projekt s prvotno ocenjenih 56,2 milijona evrov podražil na 93,9 milijona evrov. Kot je povedal župan Janković, bodo septembra objavili razpis za izvajalca del, saj je gradbeno dovoljenje postalo pravnomočno.

Finančni zalogaj za Mestno občino Ljubljana

Po izračunih medija Delo bo šest športnih centov občino stalo kar 214,2 milijona evrov. Za kopališče Vevče bodo namreč namenili 22,9 milijona evrov, za Malo ledeno dvorano v Tivoliju 13,69 milijona evrov, za Športni center Ilirija 73,48 milijona evrov, za Atletski center Ljubljana 93,9 milijona evrov, za Plezalni center 9,08 milijona evrov in za Skate park v Stožicah 1,2 milijona evrov.