La. P. | 21. 9. 2023, 07:00

Ljubljana dobiva največje poslovno središče: poglejte, kako bo videti (FOTO)

Corwin

Trenutno je zaključenih približno 75 % zemeljskih del, gradi se druga podzemna raven garaž.

Marca so v Ljubljani začeli graditi novo brezogljično poslovno stavbo, ki bo največji tovrsten objekt v državi. Stavba, ki jo investitorji predstavljajo kot "najbolj zeleno poslovno stavbo v Sloveniji z najvišjim mednarodnim trajnostnim certifikatom – LEED Platinum", bo stala v bližini glavne železniške postaje ob Vilharjevi cesti.

Poimenovali so jo Vilharia, za njo pa stoji slovaško podjetje Corwin, ki je zgradilo tudi stanovanjske stolpnice Kvartet v Šiški.

Te dni je Michal Hájek, vodja marketinga in odnosov z javnostmi v podjetju Corwin, za MMC RTV SLO povedal, da projekt napreduje po načrtu. Zaključili so namreč približno 75 % zemeljskih del in so trenutno na drugi podzemni ravni garaž.

Corwin

Dejal je še, da so si Vilhario zamislili kot novo poslovno središče Ljubljane, ki združuje najboljše trende razvoja poslovnih prostorov na svetu. V pritličju bodo ponudniki gostinskih ter drugih storitev, ponašala pa se bo tudi z veliko ozelenjeno teraso na strehi s pogledom na grad, ki bo ponujala priložnosti za sprostitev.

Corwin

Obuditev opuščenega industrijskega območja

Lokacija nove poslovne stavbe ob Vilharjevi cesti ni naključna: kot je za MMC RTV SLO povedal Marko Peterlin iz Inštituta za politike prostora, je Vilharia del zazidalnega načrta Potniškega centra Ljubljana, ki je na začetku 21. stoletja zastavil razširitev prejšnjega centralno poslovnega predela okoli Bavarskega dvora na območje okoli železniške postaje.

Trenutno za najbolj izrazito ljubljansko poslovno središče velja območje severnega dela mestnega središča, od Name do Bavarskega dvora. Tam so poleg Name, Nebotičnika in palače Slavija (pred 2. svetovno vojno) nastale tudi prve sodobne stolpnice po zahodnih povojnih zgledih, kot so Metalka, Avtotehna, SCT, pa tudi celotno območje Bavarskega dvora. 

Corwin

Od predvidenih zgradb na območju okoli železniške postaje je bila že izvedena Situla, načrtuje pa se še več velikih projektov, med njimi Emonika ob Dunajski cesti, komercialni del Potniškega centra Ljubljana, ki naj bi vseboval trgovsko in zabavno središče, poslovno stavbo in hotel. Po informacijah, ki jih je N1 pridobil marca letos, naj bi se gradnja začela decembra.

Corwin

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije