La. P. | 20. 7. 2023, 06:00

Veselje za Ljubljančane: po 40 letih neuspelih dogovorov bo mesto le dobilo ta veličasten objekt

Profimedia

Gradnja se bo začela prihodnje leto, ko so za projekt predvideni trije milijoni, v letu 2025 pa 11 milijonov evrov. Skupna vrednost projekta, ki naj bi bil končan leta 2026, je 102 milijona evrov.

Nova stavba Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani ali NUK 2 je eden tistih projektov, ki so se iz desetletja v desetletje odmikali vse bolj v prihodnost, zato je marsikdo obupal nad tem, da bomo novo knjižnico sploh kadarkoli dobili.

Vendar sta predsednik vlade Robert Golob in minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič na posebni novinarski konferenci, posvečeni prav NUK 2, že novembra lani povedala, da so tik pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja, gradnjo pa naj bi začeli v letu 2024.

Tedaj je Papič dejal, da so ravnokar vplačali komunalni prispevek v višini 1.600.000 evrov in računajo na to, da bo gradbeno dovoljenje pridobljeno v tednu ali dveh.

Jeseni se začenja ureditev gradbene jame

Pa jim je uspelo v roku? Papič je pred nekaj dnevi na novinarski konferenci, na kateri je predstavljal projekt gradnje novih prostorov Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, po poročanju MMC RTV SLO spregovoril tudi o načrtih za NUK 2.

Projekt naj bi se razvijal po planu in gradnja je še vedno predvidena za prihodnje leto.

Gradbeno dovoljenje je postalo pravnomočno februarja letos, projekt pa je v fazi izdelave projekte dokumentacije za izvedbo. Na ministrstvu pričakujejo, da se bodo arheološka izkopavanja, priprava vrtin za toplotne črpalke in podobna pripravljalna dela končala v prvi polovici leta 2024, nato bo sledil javni razpis za izbiro izvajalca.

Jeseni naj bi se začela ureditev gradbene jame, projekt pa bo predvidoma končan leta 2026.

MMC RTV SLO poroča še, da so za leto 2024 za projekt predvideni trije milijoni, za leto 2025 pa 11 milijonov evrov. Skupna vrednost projekta, je bilo rečeno novembra, je sicer 102 milijona evrov. 95 milijonov evrov bo stala sama izgradnja, še 7,5 milijona evrov pa bo treba odšteti za opremo.

Narodna in univerzitetna knjižnica

Zakaj potrebujemo novo knjižnico?

Na novembrski novinarski konferenci je ravnatelj NUK Viljem Leban dejal, da nova knjižnica ne bo skladišče, NUK bo namreč večino gradiva še naprej hranil v BTC, na Leskoškovi cesti.

Poudarek bo tako na novih uporabniških prostorih. Že trenutna Narodna in univerzitetna knjižnica namreč ponuja prostore, v katerih se pretakajo informacije, a so ti postali premajhni.

Arhitekt Matija Bevk iz arhitekturnega biroja Bevk-Perovič, ki je zmagal na natečaju za zasnovo nove knjižnice, je povedal, da se bo NUK 2 razlikoval od tega, kar klasično razumemo kot knjižnico, bolj bo šlo za platformo komunikacij sodobnega izobraževanja. Ne bo podvojitev NUKA I, temveč dopolnitev in razbremenitev te stavbe, sodobna izobraževalna institucija za univerzo, mesto in državo.

V spodnji etaži bo foaje, bogato opremljen s skupnimi javnimi programi, v zgornjih etažah pa platforme knjižničnega programa in knjig, predvsem pa učnih prostorov in študijskih mest.

Nova knjižnica bo ponujala 1400 študijskih oziroma uporabniških mest, glavni element pa bo velika čitalnica.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord