STA/M.P. | 29. 11. 2022, 14:02

Gre tokrat zares? NUK II postaja realnost, kdaj se bo začela gradnja in koliko bo stala?

Profimedia/Bobo/fotomontaža

Zgodba sega še v 80. leta minulega stoletja, ko je bil izveden prvi natečaj, ki pa je ostal nerealiziran. Stvari so se po besedah pristojnih zdaj začele premikati.

Predsednik vlade Robert Golob in minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič sta povedala, da so tik pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja, gradnjo pa da bodo začeli prihodnje leto. Vrednost projekta, ki naj bi bil končan leta 2026, je 102 milijona evrov. 95 milijonov evrov bo stala sama izgradnja, še 7,5 milijona evrov pa bo treba odšteti za opremo. Za leto 2023 ima ministrstvo v ta namen že zagotovljenih milijon evrov, večji delež sredstev pa je nato predviden v naslednjih treh letih.

Na mednarodnem natečaju leta 2012 je bila za projekt nove nacionalne knjižnice izbrana arhitekturna rešitev biroja Bevk Perović arhitekti.

Predvidevajo, da bi lahko novo stavbo zgradili do leta 2026.

Predvidevajo, da bi lahko novo stavbo zgradili do leta 2026.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Zaključevanje projektne dokumentacije

Kot je povedal Papič, so prejšnji teden plačali 1,6 milijona evrov komunalnega prispevka, kar pomeni, da bodo v decembru oziroma v naslednjih tednih dobili gradbeno dovoljenje, navaja N1.

Dodajajo, da je v tej fazi treba še zaključiti celotno projektno dokumentacijo (t. i. projekt za izvedbo), na delu parcele pa morajo opraviti še arheološke raziskave. 

“Naš načrt je, da bi v drugi polovici leta 2023 začeli postopke javnega razpisa za izbiro izvajalca gradbeno-obrtniških del,” je dodal Papič. 

Kako bo videti nova knjižnica?

Prvi arhitekturni natečaj za novo Narodno in univerzitetno knjižnico (NUK II) je bil izveden še v Jugoslaviji – leta 1987, vendar mu kasneje ni uspelo iti ni skozi.

Bevk Perovič arhitekti

Na ponovljenem razpisu je leta 2012 nato mednarodna strokovna komisija med 120 prispelimi predlogi izbrala arhitekturno rešitev biroja Bevk Perović arhitekti. Nova knjižnica naj bi stala le streljaj od Plečnikove stavbe.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord