R. K. | 7. 12. 2022, 18:03

Ljubljano so napadle podgane: na občini že napovedali ukrepe

Profimedia/fotomontaža

Mestne oblasti prebivalce opozarjajo, naj bodo previdni. Hkrati jih prosijo, naj na tla in v odtoke ne mečejo hrane, saj se podgane do nje zlahka dokopljejo.

V Ljubljani so se zaredile podgane, opozarjajo na mestni občini, kjer so v naslednjih dneh napovedali izvajanje ukrepov deratizacije, ki bodo trajali približno dva tedna. Ob tem prebivalce pozivajo, naj v odtoke in na tla ne mečejo ostankov hrane. 

"Zaradi pojava podgan v Miklošičevem parku bomo ob drevesa, kjer so se zaredile, namestili deratizacijske vabe," so sporočili z ljubljanske mestne občine in dodali, da bodo območje, kjer bodo izvajali ukrepe, vidno ogradili z ograjo ter na ukrepe opozorili. To so pred kratkim tudi storili. 

Vabe proti podganam v obliki parafinskih blokov je na območju dveh kavkaških krilatih oreškarjev ob Miklošičevem spomeniku namestil Nacionalni laboratorij za zdravje, Javno podjetje (JP) Voka Snaga pa deratizacijo izvaja tudi na tamkajšnjem podzemnem kanalizacijskem omrežju.

Žiga Živulović jr./Bobo

Mimoidočim in predvsem lastnikom psov, ki svoje ljubljenčke sprehajajo na območju, na občini svetujejo, naj bodo v tem času posebej pozorni na to, da se njihovi štirinožci nastavljenim vabam ne približujejo

Na mestni občini zavračajo očitke

Kot so spomnili na mestni občini, so v letošnjem letu prejeli več pritožb in pobud za ukrepanje proti podganam zlasti na omenjenem območju. Na podlagi prejetih obvestil so tam letos deratizacijo že izvedli, prav tako so ukrepe izvedli v širši okolici.

Ob tem so odgovorili na očitke o neurejenosti območja in poudarili, da ga redno čistijo in praznijo koše. Pri praznjenju oziroma čiščenju podzemnih zbiralnic pa do sedaj še niso zabeležili primera, kjer bi opazili večje število majhnih živali. 

Žiga Živulović jr./Bobo

Dodali so, da koše in potopne zbiralnice na območju Miklošičevega parka praznijo vsakodnevno, JP Voka Snaga pa ima tudi dežurno ekipo, ki vsak dan, tudi ob koncu tedna, čisti nepravilno odložene odpadke in s tem skrbi, da ti ne privabljajo živali.

Podganam betonske cevi ne predstavljajo ovire

Podjetje deratizacijo v MOL tudi sicer redno izvaja dvakrat letno, ta pa se izvaja tudi v osnovnih šolah in v vrtcih, kot narekujejo zdravstveno-higienski predpisi. Enkrat letno ukrepe izvajajo tudi v upravnih zgradbah v lastništvu MOL.

Bobo

Ob koncu so opozorili, da podgane v kanalizacijskem omrežju ne živijo, se pa hodijo vanj prehranjevati. Vedo namreč, da tam najdejo hrano. Pri tem jim betonske cevi, ki sestavljajo večino ljubljanskega kanalizacijskega omrežja, ne predstavljajo ovire. Prebivalce zato opozarjajo, naj v straniščno školjko ali odtok ne mečejo ostankov hrane. Več kot je v kanalizaciji hrane, hitreje se namreč podgane razmnožujejo.

Ob tem opozarjajo še posameznike, ki hrano z namenom hranjenja živali večkrat puščajo na ljubjanskih javnih površinah, naj tega ne počnejo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol