19. 1. 2023, 10:01 | Vir: STA

Ljubljanski grad je očitno prava paša za oči: lani ga je obiskalo ogromno ljudi

Profimedia

Med tujci so prevladovali obiskovalci iz Italije, Nemčije, ZDA, Francije, Velike Britanije, Nizozemske, Hrvaške, Španije, Madžarske in Avstrije.

Ljubljanski grad je lani obiskalo nekaj več kot milijon obiskovalcev, kar je precej več kot minuli dve leti, ki ju je zaznamovala epidemija covida-19. V grajskih prostorih so izvedli več kot 300 dogodkov in skoraj 400 poročnih obredov. S tirno vzpenjačo se je na grad prepeljalo okoli 430.000 potnikov, so zapisali v Javnem zavodu Ljubljanski grad.

Števci prehodov na Ljubljanskem gradu so lani zabeležili 1.004.349 obiskovalcev, potem ko so jih v letu prej zabeležili 460.355.

Tirna vzpenjača, ki je lani ponovno obratovala vse dni v letu, pa je na turistično atrakcijo v prestolnici prepeljala 428.892 potnikov. Leta 2021, ko je bilo njeno obratovanje zaradi protikoronskih ukrepov omejeno, so jih našteli 142.274.

Profimedia

V strukturi obiskovalcev se je lani povečal delež tujih obiskovalcev, ki zdaj znaša dobrih 70 odstotkov, so zapisali v javnem zavodu. Med tujci so prevladovali obiskovalci iz Italije, Nemčije, ZDA, Francije, Velike Britanije, Nizozemske, Hrvaške, Španije, Madžarske in Avstrije.

Lani so ponovno beležili tudi večje zanimanje turističnih agencij, kar je rezultat ponovne udeležbe na različnih turističnih sejmih, delavnicah in borzah ter poslovnih konferencah, so prepričani.

Zadržali so vsa delovna mesta

Direktorica Javnega zavoda Ljubljanski grad Mateja Avbelj Valentan je z rastočim obiskom zadovoljna. Pri tem je izpostavila vlogo ustanoviteljice zavoda - Mestno občino Ljubljana - pri premagovanju koronskih let 2020 in 2021. Tedaj po njenih besedah niso dosegali deleža lastnih prihodkov, kot so ga v časih pred epidemijo, s podporo občine pa so lahko zadržali vsa delovna mesta.

V grajskih prostorih so lani izvedli 327 dogodkov, 397 poročnih obredov in 839 vodenih ogledov. Obiskovalcem so predstavili nov produkt - Kulinarični časovni stroj, obeležili so peti rojstni dan Jazz Cluba Ljubljanski grad, dobili nove upravne prostore za del zaposlenih v stavbi na Stolbi, nadaljevali obnovo dvorane Kazemate, izpeljali peto trgatev v Grajskem vinogradu in napolnili nove steklenice grajskega vina, prejeli certifikat Družini prijazno podjetje, posneli nov promocijski video ter povečali zanimanje za grajske vsebine na družbenih omrežjih, so še strnili leto.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol