R. K. | 16. 2. 2023, 10:37

Je krof za 2,80 evra zmagovalec?! V uredništvu smo ocenjevali, kateri ljubljanski krofi so najboljši (FOTO)

Profimedia

Petčlanska žirija, ki so jo sestavljali člani našega uredništva, je poskusila krofe nekaterih najbolj priljubljenih ljubljanskih ponudnikov in presodila, kdo ima najboljše. Bi uganili, kje so najslajši?

V teh dneh se zagotovo marsikdo sprašuje, kje pečejo najokusnejše krofe. Nekateri prisegajo na tega, drugi na onega ponudnika, spet tretji se še niso dokončno odločili. Različna mnenja so se kresala tudi v uredništvu Metropolitan.si, zato smo se odpravili na teren in preverili sami. Izbrali smo nekaj ljubljanskih ponudnikov in ocenili njihovo ponudbo.

Preskusili smo krofe, ki jih pripravljajo v znani slaščičarni Zvezda, tiste, ki jih ponujajo na stojnici pri Hotelu Slon, Mercatorjeve krofe iz prve slovenske veleblagovnice Maxi ter krofe iz Okrepčevalnice in slaščičarne Trubar. Krofe vseh štirih ponudnikov imajo Ljubljančani radi, zato smo izbrali pet sladokuscev iz našega uredništva, ki so preverili, kdo izmed njih peče najboljše.

Krof iz kavarne Zvezda (spodaj levo), krof iz Maximarketa (zgoraj levo), krof iz Trubarja (zgoraj desno) in krof iz Hotela Slon (spodaj desno).

Krof iz kavarne Zvezda (spodaj levo), krof iz Maximarketa (zgoraj levo), krof iz Trubarja (zgoraj desno) in krof iz Hotela Slon (spodaj desno).

Uredništvo

Na kaj smo bili pozorni?

Prva kategorija, ki smo jo ocenjevali, je tekstura krofa. Zanimalo nas je, kakšno je testo, ali je dovolj mehko, puhasto, okusno. Ocenjevali smo ga z ocenami od ena do pet. Enako smo storili s polnilom, ki je bilo v vseh vzorcih enako - klasična marelična marmelada. Zanimala sta nas predvsem okus in količina polnila. Primerjali smo tudi ceno in velikost krofov ter se nazadnje odločili za splošno končno oceno posameznega izdelka.

Premajni ali predragi krofi?

Zvezdine krofe so naši ocenjevalci ocenili s povprečno splošno oceno 3. Za teksturo so jim podelili povprečno oceno 3,2, njihovo polnilo pa so povprečno ocenili s 3,6. Ocenjevalce je najbolj zmotilo nesorazmerje med njihovo velikostjo in ceno. Krof je namreč v primerjavi s preostalimi ponudniki precej manjši, zanj je pa kljub temu treba odšteti 1,80 evra

Uredništvo

Krofe vsako leto ponujajo tudi na stojnici pri hotelu Slon. Tudi njihovim krofom so naši ocenjevalci podelili splošno oceno 3. Teksturo Slonovih krofov so ocenili s povprečno oceno 3,4, medtem ko je njihovo polnilo dobilo nekoliko boljšo oceno 3,8. Velikost njihovih krofov je po mnenju ocenjevalcev primerna, a so se vsi strinjali, da je cena občutno previsoka. Slonovi krofi so namreč med ocenjevanimi najdražji, zanje je treba odšteti 2,80 evra.

Čigavi krofi so najboljši?

Z najnižjo oceno so naši ocenjevalci ocenili Mercatorjeve krofe iz Maxija. Podelili so jim splošno oceno 2. Njihovo teksturo so ocenili z 2,4, za polnilo pa so prejeli oceno 2,6. Cena krofov, ki pri tem ponudniku stanejo 1,30 evra, se je večini ocenjevalcev zdela primerna, vsi pa so se strinjali, da je pravšnja tudi njihova velikost.

Tabela s končnimi splošnimi ocenami krofov.

Tabela s končnimi splošnimi ocenami krofov.

Uredništvo

Najvišjo oceno med ponudniki, ki smo jiih ocenjevali, so dobili krofi iz Okrepčevalnice in slaščičarne Trubar. Marsikdo najbrž ne ve, da enake pečejo tudi v Slaščičarni Rašica v Črnučah, ki je v lasti iste družine. Trubarjevi krofi so prejeli splošno oceno 4. Naši ocenjevalci so izmed vseh najbolje ocenili tako njihovo teksturo, ki jo je eden od njih označil za "najbolj puhasto", kot tudi polnilo, ki ga je bilo dodanega veliko. Strinjali so se, da je bila marmelada v teh krofih tudi najbolj okusna.

Za teksturo so Trubarjevi krofi prejeli povprečno oceno 4,6, za polnilo pa oceno 4,2. Ocenjevalci so se strinjali, da sta primerni tudi njihova velikost in cena 1,80 evra za kos

Zmagovalci našega ocenjevanja so tako postali krofi iz Okrepčevalnice in slaščičarne Trubar, za katere smo v uredništvu Metropolitan.si po ocenjevanju presodili, da so najboljši.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord