R. K. | 15. 2. 2023, 19:00

Ste opazili gnečo pred priljubljeno ljubljansko slaščičarno? Tudi mi smo stali v vrsti za krofe in ugotovili, da ...

Uredništvo/fotomontaža

Ste se tudi vi v zadnjih dneh sprehajali po središču Ljubljane in pred okrepčevalnico na Trubarjevi zagledali dolgo vrsto?

V pustnem času se številni sladokusci veselijo slastnih krofov, po katerih v tem obdobju diši skoraj na vsakem vogalu. Ob misli na mehko ocvrto pecivo z značilo rjavo zlato-rjavo barvo in rumenim obročem, ki je običajno polnjeno z marelično marlemaldo, se sline pocedijo tudi nam.

Zato smo obiskali enega izmed priljubljenih ponudnikov v Ljubljani, Okrepčevalnico in slaščičarno Trubar, kjer dnevno prodajo na stotine krofov, ki so po mnenju nekaterih Ljubljančanov primerljivi s trojanskimi ali celo boljši.

Pri tem smo ugotovili, da je lokal povezan z znano slaščičarno na obrobju Ljubljane, ki je po krofih znana daleč naokoli. Izvedeli smo tudi, da obe slaščičarni zanje uporabljata enak recept.

Uredništvo

Začeli so z očetom v Črnučah

Majhno slaščičarno na Trubarjevi ulici v samem središču Ljubljane upravljajo trije bratje. Govorili smo z najstarejšim, Azimom Islamijem, ki slaščičarno tudi vodi. Pojasnil je, da so s tradicijo peke krofov začeli v devetdesetih. Najprej so krofe pekli v znani Slaščičarni Rašica v ljubljanskih Črnučah, ki jo vodi njihov oče.

Slaščičarna v Črnučah je tista, ki je bila po svojih krofih znana daleč naokoli, Trubarja pa so odprli šele kasneje. "Uporabljamo isti recept kot oni, tako da se tradicija tukaj nadaljuje" nam je zaupal najstarejši izmed bratov, Azim Islami, ki je šef slaščičarne na Trubarjevi. Najpomembneje pri tem se mu zdi, da so stranke zadovoljne.

"Tako dobri, da dol padeš", je približno v istem trenutku glasno rekla ena izmed strank, ki je lokal zapuščala s škatlo svežih krofov naročju

Uredništvo

1.000 krofov na dan

Recept za njihove krofe je po Islamijevih besedah preprost in ne vsebuje nobenih skrivnih sestavin. "Je pa res, da je treba malo več truda, da naredimo dober krof. Treba je biti nežen," je razkril. Ob tem je dodal, da je najpomembneje vsako stvar narediti v pravem trenutku, testo mora pravilno vzhajati, jajce je treba dodati na pravilen način in tako naprej.

Krofe vsako zimo ponujajo že od leta 1992. Najprej so to počeli le v slaščičarni v Črnučah, zdaj pa imajo že nekaj časa lokal tudi na Trubarjevi. Začnejo novembra, pečejo pa jih do marca. Islami je razkril, da v tem obdobju prodajo približno 1.000 krofov na dan, ko pride pustni teden, pa jih gre v promet še nekoliko več.

Uredništvo

Strank je vsako leto več

Z najbolj slavnimi slovenskimi krofi - tistimi s Trojan - se ne želijo primerjati. "Tam veliko dela opravijo s stroji, mi pa krofe pečemo ročno. Oni se zato krofom ne morajo tako posvetiti, kot se jim posvetimo mi. Stroj ne more narediti tako okusnega krofa," je prepričan.

"Nam je pomembno, da je krof domač, to pa je nemogoče, če ga naredijo stroji." Dodal je, da se njemu osebno zdijo njihovi krofi boljši od Trojanskih, a je ob tem poudaril, da takšno ocenjevanje raje prepuščajo svojim gostom. "V Trojanah imajo svoje pristaše, mi pa imamo svoje goste, ki so se nabrali skozi vsa ta leta. Vsako sezono pa prihajajo tudi novi, tako da število naših strank iz leta v leto raste raste," je zaključil.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol