16. 2. 2023, 08:25 | Vir: STA

So se zaradi višjih cen živil podražili tudi krofi? Presenečeni boste ...

Profimedia

Kupci še vedno najpogosteje povprašujejo po klasičnih krofih. Pa morajo za njih odšteti več kot lansko leto? 

Pustni čas razveseljuje tudi proizvajalce krofov. Nekateri letos beležijo večje povpraševanje, čemur sledijo s povečano proizvodnjo. Kljub vsesplošnim podražitvam živil se cene krofov letos niso bistveno zvišale, ponekod so celo nižje. Najbolj priljubljeni ostajajo krofi z marelično marmelado in sladkornim posipom.

Večja prodaja

V podjetju Don Don bodo v malo več kot mesecu dni do pustnega torka po trenutnih ocenah prodali več kot 10,5 milijona krofov, kar je približno pet odstotkov več kot lani. Rast povpraševanja beležijo tudi v Mlinotestu, kjer bodo v pustnem času ocvrli približno 1,5 milijona krofov, kar je nekoliko več kot lani. V Tušu so medtem pripravili okrog pol milijona krofov, kar je za skoraj polovico več kot lani.

Domen Grögl/STA

Delež prodaje v pustnem času od celoletne prodaje krofov niha glede na posameznega trgovca. V Tušu so pojasnili, da takrat prodajo skoraj polovico celoletne količine krofov, v Mercatorju od 40 do 45 odstotkov, v Don Donu in Hoferju približno 30 odstotkov, v Žitu pa kar tri četrtine. V Gostinskem podjetju Trojane, ki slovi prav po tej slaščici, medtem zaradi povpraševanja skozi vse leto v pustnem času ne prodajo bistveno več krofov kot sicer.

Kupci imajo najraje klasične krofe

Zaradi vsesplošnih podražitev živil so mnogi potrošniki višje cene verjetno pričakovali tudi pri krofih, a se večinoma niso zvišale. V Mercatorju je cena krofov letos "praktično enaka", v Tušu pa celo nekoliko nižja. Tudi v Sparu Slovenija so napovedali, da bo cena najcenejšega krofa letos nižja. V Hoferju so odgovorili, da so morali cene "ustrezno prilagoditi", v podjetjih Don Don in Mlinotest pa, da cene določajo trgovci.

Kupci še vedno najpogosteje povprašujejo po klasičnih krofih. V Žitu poleg njih ponujajo tudi mini krofke, polnjene s čokolado in marmelado, v Hoferju pa krofe z vaniljevim, jagodnim in čokoladnim polnilom. V Tušu v pustnem času beležijo tudi več povpraševanja po krofih s čokolado in jagodo.

Profimedia

Na Trojanah imajo v ponudbi še krofe z borovničevo marmelado, krofe s čokoladnim polnilom ter krofe, polnjene z vaniljevo kremo, oblite s čokolado in posute s kokosovo moko. V Lidlu so izpostavili veganske krofe, krofe s čokoladnim namazom uveljavljenega proizvajalca ter mini krofe s čokolado ali marmelado.

V Mlinotestu so navedli, da je veganski krof z mareličnim polnilom, ki so ga predstavili lani, postal "pravi hit in ena najbolj priljubljenih veganskih sladic". "Med našimi kupci zaznavamo tudi povečano povpraševanje po novostih oziroma krofih z drugačnimi polnili, zato smo v ponudbo vključili tudi krof z vaniljevim polnilom. To je izdelek, s katerim že več let uspešno nastopamo na tujih trgih in se počasi, a vztrajno vzpenja tudi na lestvici najbolj priljubljenih različic med slovenskimi potrošniki," so zapisali.

V Mercatorju lahko kupci izbirajo med mareličnim ali borovničevim polnilom. "Seveda pa imamo v ponudbi tudi krofe z različnimi drugimi polnili, kot so kakav, mango in vanilja, ter z različnimi oblivi," so zapisali. "Povpraševanje po preostalih vrstah krofov je v porastu, najbolje pa sta bila v zadnjem času sprejeta čokoladni krof s temnim kakavovim testom in čokoladno-lešnikovim polnilom ter krof z belim prelivom in dvojnim polnilom v kombinaciji manga in kokosa," pa so pojasnili v Don Donu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol