P.M. | 17. 1. 2024, 07:00

Naš kulturni biser v novi preobleki, doživetje v njem bo za obiskovalce še lepše

M.P.

Po celoviti obnovi strehe se je občina jeseni 2022 lotila še prenove fasade in energetske sanacije gradu, v katerem domuje muzej. 

Prenova Loškega gradu je končana, znameniti slovenski grad, ki je bil omenjen že v listini iz leta 1202, v njem je nekoč stanoval škof, kadar je prišel pogledat svoje gospostvo, pa je ponovno zasijal v vsej svoji lepoti. Grad je bil že dolgo časa v slabem stanju, občinski lastniki, upravljavci in uporabniki gradu pa so se soočali z visokimi stroški obratovanja in vzdrževanja ter tudi s slabimi delovnimi in bivalnimi pogoji.

Kot navajajo zgodovinski zapisi, je bil grad ob potresu leta 1511 skoraj povsem porušen, a ga je škof Filip dal obnoviti.

Kot navajajo zgodovinski zapisi, je bil grad ob potresu leta 1511 skoraj povsem porušen, a ga je škof Filip dal obnoviti.

M.P.

Po velikem projektu obnove strehe gradu so na občini želeli poskrbeti še za obnovo fasade in nadaljevati z energetsko prenovo objekta. Uspelo jim je pridobitvi nepovratna sredstva, s katerimi so se lahko lotili še statične sanacije in obnove fasade jugozahodnega oziroma okroglega stolpa, južnega in severnega dela gradu ter veznega trakta, ki grad povezuje z objektom nekdanjega Nunskega samostana.

M.P.

V gradu, ki je prvotno namenjen zbirkam Loškega muzeja, v njem pa si lahko skozi vse leto ogledamo zgodovinsko, kulturno, umetnostnozgodovinsko, etnološko in prirodoslovno bogastvo škofjeloškega ozemlja, so zamenjali tudi približno 100 dotrajanih oken in vrata. Izolirali so mansardo in namestili toplotno črpalko za ogrevanje podstrešja, na ta način pa pridobili približno 500 kvadratnih metrov novih uporabnih mansardnih površin.

Na grajskem dvorišču so razstavljene tudi arheološke najdbe.

Na grajskem dvorišču so razstavljene tudi arheološke najdbe.

M.P.

Kot je zapisano na spletni strani Loškega gradu, obiskovalcem ponujajo različne programe vodenj po muzeju in delavnice, na katerih ti na različne načine spoznavajo bogate muzejske zbirke, namenjeni pa so tako posameznikom, družinam kot tudi drugim organiziranim skupinam vseh starosti.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol