R.S. | 10. 11. 2022, 20:00

Najsrečnejše slovenske občine, v katerih imajo očitno srečno roko pri izbiri številk

Facebook/Občina Žalec/Profimedia/fotomontaža

Po nekaterih izračunih imate štirikrat več možnosti, da vas bo zadela strela, kot da boste zadeli na loteriji. Očitno pa imate večjo srečo na loteriji, če živite v tem slovenskem kraju ...

Lahko rečemo, da imamo Slovenci radi igre na srečo. Loterijo Slovenijo smo pred lokalnimi volitvami, ki bodo potekale 20. novembra, vprašali, katere občine so prejele največ finančnih sredstev od iger na srečo, kaj so občine naredole z loterijskim denarjem in kateri je bil najvišji znesek, ki ga je prejel srečni izbranec v Sloveniji.  

Najvišji dobitek v zgodovini Slovenije

Najvišji dobitek, ki ga je prejel posamezni igralec, je dobitek Jackpot, vreden 28,2 milijona evrov. Igralec ga je vplačal poleti 2014 v Žalcu. Sledi Jackpot, vreden 21 milijonov evrov, igralec ga je vplačal decembra 2013 v Grosuplju, ter Jackpot, vreden 11,1 milijona evrov, vplačan je bil januarja letos v Rogaški Slatini.

Profimedia

Četrto mesto zaseda dobitek Viking, vreden 10,8 milijona evrov, vplačan je bil septembra letos v Ljubljani, na petem mestu pa je Sedmica (glavni dobitek v igri Loto), vredna 5 milijonov evrov, igralec je listek vplačal poleti 2015 v Kopru.

Kaj so občine storile z denarjem? 

Občina stalnega prebivališča dobitnika prejme 15 odstotkov davka od dobitka. Največ denarja iz naslova dobitkov od iger na srečo so doslej v Sloveniji dobile naslednje občine: Žalec, Grosuplje, Rogaška Slatina, Ivančna Gorica in Koper

Za eno bolj srečnih občin velja občina Grosuplje, kjer so poleg Jackpota imeli še nekaj drugih visokih dobitkov (v igri Loto). 

Najvišji znesek, ki ga je prejela posamezna občina iz naslova dobitkov od iger na srečo, je 4,2 milijona evrov. Gre za občino Žalec, ki je s tem denarjem med drugim postavila tudi znamenito Fontano piva. To je sprva sporžalo nekaj razburjenja med občani, ki se niso strinjali s takšno investicijo, pa se je kasneje izkazalo, da je postala pravi magnet za turiste, ki prej nikoli niso obiskali te občine. 

Sledi občina Grosuplje (3,2 milijona evrov), ki je z denarjem zgradila prizidek k zdravstvenemu domu, na tretjem mestu pa je Rogaška Slatina (1,7 milijona evrov). Ko je Rogaška Slatina v začetku letošnjega leta prejela sredstva iz naslova davka od dobitka Jackpot, je občane pozvala, da oddajo predloge, za kaj naj porabijo denar – večina je glasovala za izgradnjo letnega bazena

Pomembna vloga iger na srečo

Loterija Slovenije poudarja, da v obliki koncesijskih dajatev, davkov, povezanih s prirejanjem iger in sklada za dobitke, družbi vrne več kot 79 odstotkov sredstev od prodaje iger na srečo. So ključni vir sredstev za športne, invalidske in humanitarne organizacije, z loterijskimi sredstvi pa financirajo tudi razvoj lokalnih skupnosti ter pomembno prispevamo v proračun države.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol