L. PA. | 6. 12. 2023, 10:15

Na avtobus s plačilno kartico: vam lahko sistem v primeru plačevanja s telefonom pobere denar iz več virov? (Preverili smo)

Žiga Živulovič jr./Bobo

Kaj pa, če želite vožnjo z bančno kartico plačati prek mobilne banke na telefonu, na katerem imate sicer nameščeno tudi aplikacijo Urbana? Kako bo sistem "vedel", katero plačilno izbiro želite uporabiti? 

Prejšnji teden smo poročali o novi težko pričakovani pridobitvi Ljubljanskega potniškega prometa, možnosti plačevanja voženj s plačilnimi karticami Visa in Mastercard.

Nova tehnologija deluje tako, da potnik, če potuje znotraj ene cone, preprosto prisloni plačilno kartico k validatorju, za potovanje med skupino postajališč v dveh ali več conah pa mora pred uporabo plačilne kartice na validatorju izbrati ustrezno cono. V primeru, da želi plačati voznino za več oseb, mora pred uporabo plačilne kartice vozniku sporočiti število oseb, za katere plačuje.

Kontrola plačila prevoza s plačilnimi karticami pa se izvaja enako kot pri Urbani, z branjem plačilne kartice na terminalu kontrolorja. Potnik na zahtevo kontrolorja omogoči branje plačilne kartice, kar kontrolor izvede s kontrolnim terminalom.

Obvezna nova aplikacija Urbana, priporočena validacija na daljavo

Toda kaj pa, če želite z bančno kartico plačati prek mobilne banke na telefonu, na katerem imate sicer nameščeno tudi aplikacijo Urbana? Kako bo sistem "vedel", katero plačilno izbiro želite uporabiti?

Na nas se je namreč pred nekaj dnevi obrnil bralec, ki ga je voznik avtobusa ob plačevanju vožnje s telefonom, na katerem ima naloženo tako bančno kartico kot urbano, opozoril, da mu lahko sistem ob validaciji pobere denar iz obeh virov.

Morda vas zanima tudi:

Na Ljubljanski potniški promet smo se zato obrnili z vprašanjem, ali to drži oziroma kaj mora uporabnik ob validaciji storiti, da se mu to ne zgodi.

"Drži, če ima uporabnik na telefonu nameščeno staro aplikacijo Urbana. Stara aplikacija Urbana namreč deluje na tehnologiji NFC. To pomeni, da če potnik prisloni telefon, na katerem ima naloženo staro aplikacijo in plačilno kartico, sistem lahko zazna oba medija in posledično pobere sredstva iz obeh virov," so odgovorili.

V izogib neprijetnim situacijam predlagajo, da si uporabnik čim prej naloži novo aplikacijo Urbana, ki deluje na Bluetooth tehnologiji. Stara bo namreč tako ali tako delovala le še do konca decembra, ravno toliko, da si vsi uporabniki lahko udobno prenesejo sredstva.

"Če se bo uporabnik v novo aplikacijo prijavil z enakim e-naslovom kot v prvotno aplikacijo, se mu bodo vsa sredstva avtomatsko prenesla na novo aplikacijo. V tem primeru lahko potem validacijo izvede na daljavo, in sicer v razdalji najmanj 20 cm do 1,5 m od validatorja. Na ta način validator ne bo prebral plačilne kartice in do omenjene težave ne more priti," so še razložili pri LPP.

V izogib neprijetnim situacijam na LPP predlagajo, da si uporabniki čimprej naložijo novo aplikacijo Urbana.

V izogib neprijetnim situacijam na LPP predlagajo, da si uporabniki čimprej naložijo novo aplikacijo Urbana.

Borut Živulovič/Bobo

Pri uporabnikih mobilnih telefonov z operacijskim sistemom iOS, ki imajo odprto novo mobilno aplikacijo Urbana, je NFC povezava sicer avtomatično blokirana in kakršen koli drug način plačila preko mobilne denarnice sploh ni mogoč.

Pri uporabnikih mobilnih telefonov z operacijskim sistemom Android pa je Google Pay v telefonu avtomatsko nastavljen na način, da se aktivira, ko je mobitel odklenjen in je v bližini terminala z NFC tehnologijo. Ta opcija se lahko izklopi v nastavitvah telefona.

"Vseeno priporočamo, da se uporabniki, ki uporabljajo novo mobilno aplikacijo Urbana, kot že rečeno, validirajo na daljavo," zaključujejo pri LPP.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord