26. 7. 2023, 22:23 | Vir: STA

Močan veter z vso močjo udaril po Kopru: tovorno ladjo iz Luke Koper odneslo skoraj do mestnega kopališča

Facebook/eKoper

Tramontana je med drugim povzročila preglavice tudi priljubljeni potniški ladji Zlatoperka, ki je s potniki vred ostala ujeta na morju.

Zaradi močnega vetra je popoldne v Luki Koper s priveza odtrgalo kontejnersko ladjo in jo zaneslo le nekaj metrov do potniškega terminala v bližini mestnega kopališča. Vlačilci so ladjo ponovno privezali za pomol. Na morju pa so reševali potniško ladjo Zlatoperka s 25 potniki, ki jo je zajela tramontana z visokimi valovi.

Veter povzročal številne težave

Na koprski občini so na družbenem omrežju Facebook zapisali, da je tramontana z vso močjo udarila nad koprsko pristanišče. Zaradi močnega vetra so se utrgale vrvi kontejnerske ladje Cosco, katere položaj je po besedah Jadrana Klinca z uprave za pomorstvo trenutno pod nadzorom. Ladjo so ponovno privezali trije vlačilci, po trenutnih podatkih pa so škodo preprečili.

Iz Luke Koper pa so po poročanju medijev še dodatno sporočili, da so delo na kontejnerskem terminalu preventivno zaustavili še pred nevihto in sprejeli vse ključne varnostne ukrepe. Delo bodo nadaljevali, ko se bodo razmere umirile.

Profimedia

Prejšnji teden je podobno kot danes neurje s priveza utrgalo 350 metrov dolgo tovorno ladjo Maersk Houston, ki je utrpela škodo na navigacijski opremi in je še vedno na sidrišču v Kopru ter čaka na rezervne dele.

Na morju obtičala potniška ladja

Nevihta s tramontano, ki so jo na podlagi radarske slike napovedali na Agenciji RS za okolje (Arso), je na morju ujela tudi potniško ladjo Zlatoperka, ki poleti vozi na relaciji Piran-Ankaran. Kapitan Zlatoperke je moral zaradi visokih valov pospešiti, a se je motor pregrel in ugasnil.

Kapitan Sandi Radolovič je dejal, da so ladjo reševali pomorska policija, Sektor za varovanje obalnega morja ter barki Jež in Manta. Na privez v Izolo je Zlatoperko odvlekla barka Manta, vseh 25 potnikov pa je na kopno odpeljala barka Jež.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol