M. P. | 24. 5. 2022, 17:23

Majsko poletje: padajo že rekordi, kaj nas čaka?

Bobo

Težko verjamemo, da je 'šele' maj, saj iz omare že posegamo po najtanjših poletnih oblačilih. Ob vsem tem ne manjka posnetkov slovenskih plaž z zelo poletno razpoloženimi kopalci. Se bo vročina še stopnjevala?

Kljub občasni osvežitvi ozračja s kakšno krajevno ploho in nevihto, so vremenske razmere po državi že od 11. maja povsem poletne

Popoln preobrat v primerjavi z lani

Maj leta 2021 je bil hladnejši od dolgoletnega povprečja. Edino toplo obdobje je bilo okoli 10. maja, pa še tisto je bilo bolj kratko. Lanskega maja je bilo tudi veliko padavin, še zlasti na severozahodu države, ponekod več kot 500 milimetrov.

Peklensko vroča Granada.

Peklensko vroča Granada.

Profimedia

Majski vročinski val v Španiji 

O rekordnih temperaturah poročajo tudi iz Španije, kjer se je v nekaterih mestih na jugu države temperatura dvignila tudi do 40,3 stopinje Celzija. V bolj turističnih mestih, kot sta Granada in Malaga, so se zaradi podaljšane popoldanske sieste trgovine odpirale šele v bolj večernih urah.

V španski Andaluziji so bile temperature še celo višje od povprečnih poletnih temperatur.

Prebivalcem in turistom ni preostalo drugega, kot da posedajo po hlajenih terasah in se škropijo z vodo iz mestnih fontan. Španska vremenska agencija AEMET je izdala opozorila o visokih temperaturah v 17 regijah Španije.

Profimedia

In pri nas?

Kot rečeno, se je kljub občasnim nevihtam ozračje pri nas segrelo tudi do 31,8 stopinj Celzija, rekord pa je vremenska agencija Arso izmerila 12. maja na letališču Cerklje ob Krki v bližini Brežic. Tudi sicer je bilo ta dan predvsem po vzhodni in jugovzhodni Sloveniji izjemno vroče.

Temperature so bile nato še en dan nad tridesetico, kar se je zgodilo 20. maja na jugovzhodu Slovenije.

Slovenski rekord iz leta 2009 ni presežen!

Podatki o slovenskih rekordih iz preteklih let medtem kažejo, da so rekordno majsko temperaturo izmerili leta 2003, ko se je v Metliki že sedmega maja ogrelo do 33,6 stopinje Celzija. Verjeli ali ne, dobrih šest let kasneje (2009) se je v Slapu pri Vipavi živo srebro 25. maja dvignilo do 34,8 stopinje.

Po podatkih Arsa je to tudi najvišja majska temperatura pri nas.

Vročinski val že maja.

Vročinski val že maja.

Profimedia

Glede nato, da se nad našimi kraji še vedno širi afriški zrak, bo teden še naprej topel. A po podatkih z Arsove spletne strani je manjšo spremembo pričakovati že v soboto, ko bo 'le' 20 stopinj Celzija.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec