J. Z. | 13. 8. 2022, 07:00

Bi radi obogateli kot Luka Dončić? Preberite, kaj se skriva za obljubami o tisočih evrov dobička

Profimedia

Cene kriptovalut močno nihajo, za njihov nakup pa se zaradi lažje dostopnosti zanima veliko nepoučenih potrošnikov. Te na spletu zavedejo oglasi s podobami znanih oseb, ki obljubljajo bajne donose. Žal pa večina konča razočaranih.

Cene kriptovalut močno nihajo. "Ampak vedno, ko smo priča eksponentni rasti kriptovalut in skladno s tem zanimanja za investicije, se močno poveča tudi število prevar," opozarja Zveza potrošnikov Slovenije

Zaradi svoje potencialne donosnosti, podpore finančnih institucij in optimističnih napovedi, si kriptovalute ogleduje vse več malih vlagateljev, med katerimi se mnogi prvič srečujejo z investicijskim poslovanjem.

Prav začetniki v svetu kriptovalut pa so glavna tarča spletnih goljufov.

Mamljive obljube in donosi

Prevare se lahko začnejo tudi z lažnimi oglasi o bajnih zaslužkih s kriptovalutami, v katerih goljufi zlorabijo podobe znanih oseb, ki jim podtaknejo neresnične izjave. Prevaranti so tako v oglasi zlorabili ime košarkarja Luke Dončića in televizijske voditeljice Darje Zgonc.

"Kako v enem dnevu zaslužiti 2250 evrov?", "Mati samohranilka na teden zasluži 9700 evrov", "Nova platforma za investiranje je vir za nove slovenske milijonarje". Takšni oglasi so zelo pogosti na družbenih omrežjih in forumih, včasih pa se pojavijo tudi na novičarskih portalih, kar jim daje lažen videz legitimnosti.

Zveza potrošnikov Slovenije

Goljufi posameznikom, ki jih pritegnejo obljubljeni donosi in se resno zanimajo za investicijo, namenijo veliko svojega časa. Po telefonu ali prek klepeta uporabnikom obrazložijo natančen potek trgovanja s kriptovalutami na njihovi platformi in tako pridobijo njihovo zaupanje.

Prvo in tudi zadnje izplačilo

Na začetku goljufi vlagatelje pozivajo k vložku nižje vrednosti, ki kar kmalu prinese znaten donos. V dokaz, da ne gre za prevaro, lahko ob prvem vplačilu omogočijo izplačilo zaslužka na tekoči račun - s tem skušajo žrtev prepričati v nakazila večjih vrednosti.

Profimedia

Na trgovalni platformi neprestano prikazujejo strmo rast premoženja, da bi žrtev v želji po višjem dobičku vložila še več denarja. Vendar so grafi in ostali podatki, ki jih žrtev vidi na platformi, ponarejeni, saj goljufi grafe rišejo kar sami, opozarja Zveza potrošnikov Slovenije.

Ko žrtev na trgovalno platformo prenese večji znesek denarja oz. želi dobiček prenesti na svoj tekoči račun, goljufi vsa nadaljnja izplačila onemogočijo.

Izplačila pogojujejo z novimi investicijami ter od žrtev zahtevajo vedno nova in nova nakazila za kritje različnih fiktivnih stroškov – davkov, provizij, zavarovanja ... Takoj, ko ugotovijo, da niste več pripravljeni plačevati, se prenehajo odzivati na vse klice in sporočila.

Dvakratna izguba

Žrtve, ki iščejo pomoč, so lahko še dodatno oškodovane s strani lažnih ponudnikov storitev pomoči žrtvam goljufij. Gre za storitve, ki se agresivno oglašujejo na različnih kanalih in ki naj bi žrtvam prevar pomagale priti do izgubljenih sredstev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord