2. 11. 2023, 12:53 | Vir: STA

Slovenska dobrodelnost ne pozna meja: v akciji Manj svečk za manj grobov zbrali skoraj 76.000 evrov

Zbrana sredstva bodo namenili tudi za razvoj genskega zdravila za deklico Karolino.

Društvo Viljem Julijan

V letošnjem letu bodo sredstva namenili za razvoj genskega zdravila za deklico Karolino, rehabilitacije kronično bolnih otrok, nevrofizioterapevtske obravnave otrok, pripomočke za gibalno ter duševno ovirane otroke in starostnike in druge potrebe.

Številni obiskovalci pokopališč so v preteklih dneh namesto nakupa sveč darovali v dobrodelne namene, med drugim v okviru ekološko-humanitarne akcije Manj svečk za manj grobov, ki jo že več let organizira društvo Fundacija Svečka. Doslej so zbrali 75.877,34 evra, akcija pa se še nadaljuje.

Društvo Fundacija Svečka akcijo organizira od leta 2009. "Pred 15 leti smo ljudem predstavili idejo, da kupimo svečo manj in namesto tega darujemo v dobrodelne namene, za reševanje življenj. V teh letih so to idejo poosebili mnogi Slovenci," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik društva Primož Jelševar, ki ga veseli, da se je količina nagrobnih sveč od leta 2010 do danes zmanjšala za več kot 40 odstotkov.

Zbrana sredstva tudi za gasilce

Kot je dodal, na humanitarnem področju opažajo vse večje potrebe po intervencijah civilne družbe za skoraj osnovne zdravstvene storitve in pripomočke, s katerimi rešujejo življenja ljudi. Sistemske spremembe za financiranje takšnih potreb se mu zato zdijo nujno potrebne.

Društvo je donacije v preteklih dneh zbiralo na stojnicah, ki jih je postavilo na pokopališčih, še vedno pa je mogoče prispevati prek spleta in s sporočili sms s ključno besedo SVECKA5 na 1919.

V letošnjem letu bodo sredstva namenili za razvoj genskega zdravila za deklico Karolino, rehabilitacije kronično bolnih otrok, nevrofizioterapevtske obravnave otrok, pripomočke za gibalno ter duševno ovirane otroke in starostnike in druge potrebe. Več krajev bo zbrana sredstva namenilo lokalnim gasilskim društvom za nakup opreme za posredovanje ob poplavah in drugih nesrečah, so še napovedali.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol