N. Vo. | 15. 3. 2024, 11:06

V Mariboru bodo prižgali gradbene stroje: poglejte, kaj bo zraslo v središču štajerske prestolnice (FOTO)

Profimedia

V središču Maribora se obeta pomemben razvojni projekt, ki bo morda spremenil videz mesta in njegovo jedro obogatil z novim poslovno-stanovanjskim kompleksom. 

Zavarovalnica Grawe v sodelovanju z mariborskim podžupanom Gregorjem Reichenbergom in njegovim arhitekturnim birojem načrtuje gradnjo kompleksa Gledališka, ki bo združeval poslovne prostore in stanovanja na prestižni lokaciji nasproti mariborskega gledališča, poroča Večer.

REICHENBERG ARHITEKTURA

Projekt obsega gradnjo dveh objektov z moderno terasasto zasnovo in podzemno garažo, ki bo služila tako stanovalcem kot obiskovalcem. Na lokaciji, ki je trenutno namenjena parkirišču, bo zgrajen večji objekt s poslovnimi prostori v spodnjih etažah in stanovanji za umetnike v zgornjih nadstropjih. Drugi, manjši objekt bo vključeval približno 22 stanovanj in bo zamenjal obstoječo večstanovanjsko hišo. Območje okoli bližnjega Čeligijevega stolpa, ki ima status kulturne dediščine, bo preurejeno v zeleni javni prostor z igriščem, dostopnim za lokalno skupnost.

REICHENBERG ARHITEKTURA

Za realizacijo načrta je potrebno usklajevanje s številnimi lastniki zemljišč na območju predvidene gradnje, vključno z Mestno občino Maribor in državo. Mestna občina trenutno pripravlja občinski podrobni prostorski načrt, ki bo omogočil nadaljnje korake v projektu.

Vendar projekt sproža tudi vprašanja o možnem konfliktu interesov, saj je podžupan Reichenberg neposredno vključen v projekt preko svojega arhitekturnega biroja. Kljub temu, da je Reichenberg za mnenje glede potencialnega konflikta interesov povprašal Komisijo za preprečevanje korupcije in se odločil, da se bo izločil iz glasovanja o projektu na mestnem svetu, ostajajo odprta vprašanja o transparentnosti in poštenosti postopkov.

REICHENBERG ARHITEKTURA

Vrednost investicije in podrobnosti financiranja projekta Grawe zaenkrat ostajajo nerazkrite, prav tako še niso dorečene vse pravno-premoženjske zadeve z ostalimi lastniki zemljišč. Kljub temu, da projekt še vedno čaka na številne odobritve in usklajevanja, predstavlja ambiciozen načrt za razvoj mariborskega središča, ki bi lahko prispeval k večji kakovosti bivanja in poslovnemu razcvetu mesta.

REICHENBERG ARHITEKTURA

Ves proces razvoja kompleksa Gledališka bo javnost nedvomno spremljala z velikim zanimanjem, saj gre za projekt, ki obljublja revitalizacijo pomembnega dela mariborskega mestnega jedra, hkrati pa izziva razpravo o načinih vodenja mestnih projektov in vlogi javnih uslužbencev v zasebnih investicijskih podvigih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord