N. V. | 31. 8. 2023, 10:15

Pacientka na bolniški se ni javljala, mariborska zdravnica se je zbala najhujšega: vdrli so ji v stanovanje in ugotovili ...

Žiga Živulović j.r./Bobo/Profimedia/fotomontaža

Zlorabe bolniških dopustov: kako resno je stanje v Sloveniji?

Izostajanje od dela zaradi bolezni je v Sloveniji v silovitem porastu, težava pa je tudi, da veliko Slovencev neupravičeno gre na bolniški dopust. Zdravnica iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca je za Večer opisala, kako brezsramni so nekateri ljudje.

Vdrli v njeno stanovanje, ona pa na morju

Julija letos je ena od pacientk svojo osebno zdravnico prosila za odprtje staleža zaradi slabega počutja, bruhanja in driske. Ker gospa spada v ranljivo skupino, jo je zdravnica naročila na preiskave v laboratorij, ki pa jih pacientka ni opravila. Javila je namreč, da je preslabotna, da bi lahko zapustila svojo kopalnico, nato pa se na klice ni več oglašala.

Zdravnica se je ustrašila, da je pacientka zaradi dehidracije v težavah, zato je aktivirala reševalce, ki so se oglasili pri pacientki. Pacientka vrat ni odprla, osebni avtomobil pa je stal pred prebivališčem, zato so se zbali, da je s pacientko nekaj hudo narobe, in so aktivirali tudi policiste in gasilce. Vdrli so v stanovanje, a gospe niso našli.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Pacientkina mama jih je kasneje obvestila, da prebiva na drugem naslovu. Vsa reševalna ekipa je vajo ponovila tudi na novem naslovu, a bolnice tudi tam ni bilo.

Izkazalo se je, da bolnica ni nemočna obležala, pač pa je živa in zdrava uživala na morju s svojo mamo.

"V času, ko so jo iskali na enem in drugem naslovu, je verjetno nekaj ljudi čakalo na prevoz ali urgenco," je ogorčeno dejala zdravnica, ki krivi pacientko in njeno mamo, da dogajanja nista prekinili, čeprav sta vedeli, kaj se dogaja.

Pacientka se je čez nekaj dni brez sramu javila zdravnici in jo brez zadržka povprašala, kako bosta uredili bolniški stalež. Zdravnica svoji pacientki bolniške ni odobrila.

A to je tudi edina "kazen", ki si jo je prislužila, saj prijava v primeru, ko stalež finančno ni bremenil delodajalca ali zavoda za zdravstveno zavarovanje, ni smiselna. Tudi gasilci računa za neupravičene posege ne izstavljajo.

Neupravičene bolniške odsotnosti

Izdatki za nadomestila za začasno zadržanost od dela izjemno naraščajo. Pred desetimi leti so ti izdatki znašali 224,7 milijona evrov, lani pa je bil ta znesek 689 milijonov evrov. Velike izgube imajo tudi delodajalci. Za bolniška nadomestila je bilo lani porabljenih 17 odstotkov denarja iz javne zdravstvene blagajne, to pa pomeni manj denarja za zdravstvene storitve in krajšanje čakalnih vrst.

Profimedia

Kakšen je delež neupravičenih bolniških odsotnosti v Sloveniji, je nemogoče realno izmeriti. Delodajalci upravičenost bolniških odsotnosti svojih zaposlenih preverjajo s pomočjo detektiva, zavod za zdravstveno zavarovanje pa to izvaja s pomočjo nadzornikov.

Nadzorniki z zavoda za zdravstveno zavarovanje so v polovici tega leta opravili 2257 nadzorov, pri 119 primerih pa so ugotovili kršitve navodil za čas zadržanosti od dela. Najpogostejše kršitve se nanašajo na neupravičeno odsotnost od doma in opravljanje pridobitnega dela.

Bi morali biti strožji pri podeljevanju bolniške?

Po epidemiji in v dobi spletnih aplikacij, ko ni več toliko osebnega stika in se fizični pregledi ne izvajajo vedno, se je odprlo polje za dodatne zlorabe bolniških odsotnosti – čeprav tudi pregled v živo ne more prinesti bistvene dodane vrednosti. Zdravnik ne more biti policist, trdi Rok Ravnikar, predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije. Temelj odnosa bolnik-zdravnik je medsebojno spoštovanje in zaupanje: zdravnik mora bolniku praviloma verjeti.

Imata pa tako pacient kot delodajalec vedno možnost in pravico, da se na odločitev izbranega zdravnika o bolniškem dopustu pritožita na zavod za zdravstveno zavarovanje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol