N. V. | 27. 1. 2023, 20:00

Vremenske razmere idealne, smučarske proge na Mariborskem Pohorju še vedno zaprte (cena vozovnice pa enormna)

Uredništvo

Naša novinarka je velika ljubiteljica belih strmin. Veselila se je snega, nizkih temperatur in zimskih užitkov na belih strminah. Odpravila se je na Pohorje, kjer je bila pošteno razočarana.

Z družino sem se konec preteklega tedna odpravila na smučišče Mariborsko Pohorje. Ker so smučišča v začetku letošnjega leta bila zaradi visokih temperatur primorana zapirati proge, smo ob snežinkah, ki so nas presenetile pred nekaj več kot tednom, komaj čakali, da ponovno zaživijo.

Ko so mrzle temperature in občasne snežinke vztrajale že skoraj teden, se je zdel primeren čas, da bi lahko smučišča zadihala s polnimi pljuči, odprla proge in upravičila denar, ki ga zahtevajo za smučarsko vozovnico.

Kako se je začel naš smučarski dan?

Ker smo Slovenci smučarski narod in je treba smučanje ohranjati, sem s seboj vzela tudi člana družine, ki še nista stala na smučeh, in ju prepustila v rokah smučarskih inštruktorjev: inštruktorice Zale in inštruktorja Gregorja.

Razmere so bile videti idealne: ko smo stali v vrsti za nakup vozovnice, smo slišali, da na vrhu pada sneg. Naivno smo verjeli, da bo torej odprtih večina prog, ne da bi izkoristili možnosti spleta in pogledali dejansko stanje.

Glede na to, da smo za vozovnico plačali polno ceno, bi pričakovali odlične razmere in odprte proge.

Čeprav je prvi pogled na račun vzel sapo, se je cena vozovnic zdela smiselna glede na že nekaj časa trajajočo inflacijo.

Uredništvo

Dejstvo, da triurna vozovnica stane 39,00 evra, šokira. Se sploh splača kupiti takšno vozovnico, ko pa za 4 evre več dobimo celodnevno?

Polovica prog še vedno zaprtih

S prijetno nestrpnostjo v trebuhu smo se z gondolo vozili na Bellevue, kjer sta nas pričakala inštruktorja. Ta pa sta članom družine, ki smo se veselili smučanja po snežnem stadionu, razblinila sanje. Kljub temu, da so prave zimske razmere, da je tu in tam v dnevu celo snežilo, proge še vedno niso odprte, sta razkrila.

Kmalu ugotovim, da stanje ni skoraj nič boljše kot v začetku leta, ko so skrčenemu obsegu obratovanja smučišč botrovale visoke temperature.

Kljub ugodnim vremenskim razmeram je obratovala le ena proga več, kot pa ko smo se soočali z visokimi temperaturami – 12 od skupno 24.

Uredništvo

"Ampak, saj cena pa je povsem normalna, višja kot v začetku leta, višja kot lani ..." začnem šokirano razlagati, inštruktorja pa le žalostno pokimata in se strinjata, da ni če ni razloga za nižje cene vstopnic, ni razloga da proge ne bi bile odprte. Vremenske razmere so skoraj teden bile povsem primerne, da bi le z nekaj pomoči umetnega zasneževanja primerno zasnežili vse proge. Zdi se, da na smučišču Mariborsko Pohorje ne opravljajo svojega dela, kot bi morali.

Razmere na smučišču

Torej sva se "izkušena smučarja" odpravila na Areh, na Pohorju je bila proga odprta le do sedežnice Sleme.

Inštruktorica smučanja Zala

Za organizacijo na smučišču je sicer poskrbljeno, na gondoli in sedežnicah ni prerivanja, delavci so skrbni, kar se tiče varnosti, pomoči pri vstopu na naprave in pravil obnašanja na smučišču.

Na smučišču je bila gneča: slišati je bilo domačine pa tudi tujce, od Avstrijcev do Čehov.

Vse smučarje je jezilo, da so se vlečnice neprestano ustavljale. K temu so botrovali padci smučarjev, nepravilno ali nepravočasno "vkrcanje" na sedežnico, na progi Videc pa smo smučarji čakali, da se vlečnica premakne kar pol ure, saj "jim je nekaj crknilo", se je v štajerskem naglasu zaslišalo z začetka dolge vrste.

Uredništvo

Tudi, če odmislimo ustavljanje: kdor je kdaj smučal na Pohorju, ve, da so vlečnice in preostale naprave zares stare. Na hrib se voziš vsaj dvakrat dlje, kot pa se spuščaš.

Gostinska ponudba

Ob dolgem čakanju v kolonah se je prilegel topel napitek. Zaideva v kočo z gostinsko ponudbo na Bellevueju: ob še eni na Arehu je bila edina odprta. 

V koči – na toplem – se je gnetlo več ljudi, kot pa bi jih mala stavba lahko sprejela. Mize so bile davno zasedene, srečen si lahko bil, če si dobil prostor, da si odložil pijačo na kakšni polici. Za točilnim pultom sta bili dve natakarici, obe prepoteni, s polnimi rokami dela. Zdi se, da nihče v koči ni zadovoljen s stanjem.

Za podaljšano kavo sem odštela 1,8 evra, za kuhano vino pa 3 evre. Želela sva še kaj pojesti, pa je kuhar opozoril, da bova na špagete čakala več kot pol ure, da se bolj splača naročiti toast. Tudi na tega sva čakala pol ure.

Ko sem se o gostinski ponudbi pogovarjala z inštruktorico Zalo, pove, da je to nič ne preseneča. Opozori, da so cene v kočah iz dneva v dan drugačne: "V soboto sem za kapučino in dva čaja plačala 7,6 evra, v nedeljo pa za kapučino in en čaj 6,4 evra."

Inštruktorica Zala

Z inštruktorjema sta bila člana družine zelo zadovoljna, "sta prijazna in veliko sta naju naučila", sta pohvalila. Po tem, ko tudi inštruktorja pohvalita nadobudna smučarja, se zapletemo v pogovor in povprašam, kako sta zadovoljna s svojo službo učitelja smučanja, z razmerami na smučišču.

Inštruktorica Zala pove, da s Pohorjem niso nezadovoljni le gostje, temveč tudi zaposleni. Žalostno začne razlagati: "Sicer 'delam' pri smučarski šoli, ki je v lasti smučišča. Zaradi razmer je zmanjšan obseg dela, ki je bil v začetku načrtovan, in zato iščem delo pri zasebnikih, da si pokrijem stroške vstopnic, ki sem jih kupila sama v začetku sezone."

Preseneča tudi, da imajo na skoraj vseh slovenskih smučiščih učitelji možnost nakupa cenejših vstopnic in različne dodatne ugodnosti, na Pohorju pa teh ugodnosti ni.

"Delajo na kvantiteti, ne na kvaliteti. Otroke učijo otroci – inštuktorji, ki jih 'zaposlijo', so stari 15 let."

"Navsezadnje smo učitelji tisti, ki kljub nelagodnim razmeram in oteženim pogojem moramo učencem omogočiti prijetno smuko in jih skozi zabavo peljati čez metodiko tehnike smučanja, ne glede na vreme in preostale nepredvidljivosti. Mi smo tisti, ki se moramo znajti v vsakem trenutku na vsakem koraku," opiše obseg svojega dela, ki jasno kaže na to, da za varnost otrok ne morejo skrbeti še mladoletniki.

Opisuje, da so vsi inštruktorji smučanja nad Mariborskim Pohorjem izredno razočarani, je pa zato opaziti več solidarnosti in medsebojne pomoči med učitelji in pomočniki. Zavedajo se, da je treba šport pri otrocih spodbujati, smučanje pa ohranjati. "Navsezadnje veljamo za smučarski narod," pravi Zala.

Težka sezona za smučišča?

Smučarji to zimo še nismo prišli na svoj račun. Obseg obratovanja smučarskih prog je bil v začetku leta povsod skrčen. Pisali smo o stanju na Mariborskem Pohorju, kjer je bilo v začetku letošnjega leta mogoče smučati le na Arehu, medtem ko je bil na Bellevueju odprt zgolj otroški poligon. Odprtih je bilo 11 od skupno 24 prog. Smučarji so se še 9. januarja vozili malo po blatu, malo po snegu.

Inštruktorica smučanja Zala

Mnoga smučišča so takrat zaradi skrčenega obsega obratovanja smučarskih prog znižala cene dnevnih smučarskih vozovnic, tudi na Mariborskem Pohorju. Pa vendar: glede na število odprtih prog in urejenost je cena vozovnic ostala vprašljiva. 

Uredništvo

Smučišča so računala na mehko srce smučarskega naroda: v stilu "smučišče mora pokriti obratovalne stroške in izplačati delavce". Pa smo razumeli: saj niso sami krivi, da ni snega. Vprašamo pa se, kakšen je izgovor zdaj, ko so vremenske razmere idealne?

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord