A. B. | 6. 1. 2023, 17:01

Izkoriščanje delavcev in 'privabljanje' iz tretjih držav: na seznamu podjetij tudi Hiša Franko in gostinstvo Jezeršek

Profimedia/Instagram/Ana Roš/fotomontaža

V Sloveniji se prek potrjenih soglasij za delo zaposljuje vse več tujcev, ki ne poznajo svojih pravic. Mnogokrat jim delodajalci ponujajo sanjske pogoje, a jim teh kasneje ne zagotavljajo. Kako se je na obtožbe odzvala chefinja Ana Roš? 

Najslabše plačana delovna mesta, ki so bila hkrati tudi ena izmed najbolj izkoriščanih, so pred leti zasedali državljani republik nekdanje skupne države, medtem ko se danes ta prikaz nekoliko preveša. Vse več podjetij v Sloveniji namreč zaposluje kadre iz tretjih držav, mnogokrat se zgodi, da jim obljubljajo pravljico, na koncu pa morajo sami poskrbeti zase. V slovenskih podjetjih najdemo Indijce, Afganistance, Filipince in druge državljane, ki ne poznajo jezika, predvsem pa ne poznajo svojih pravic. 

Profimedia

V zadnjih mesecih izdanih 187 soglasij za delo tujcev 

Novembra lani je bilo v Sloveniji izdanih 187 soglasij za delo pri nas, ki to opravljajo v 69 podjetjih v Sloveniji, so v podporo dokazov prikazali v četrtkovi oddaji Tarča. Veliko izmed teh soglasja za delo pri nas nima. Pri tem je veliko vlogo odigrala posredniška agencija PRO-EXE, ki je tuje delavce pošiljala na različna dela po celotni državi. Prav ti delavci so delali tudi v priljubljenih Termah Čatež in trgovinah Mercator. 

In prav na tem seznamu najdemo tudi restavracijo Hišo Franko Ane Roš in Gostilno Jezeršek. 

Kako se je na to odzvala Ana Roš?

Ana Roš je chefinja priljubljene restavracije Hiša Franko, ki spada na seznam podjetij, ki zaposlujejo delavce tretjih držav. Gre za restavracijo, ki velja za eno izmed 50 najboljših restavracij sveta, pol stoletja stara zapuščina je Roševi prinesla tudi dve michelinovi zvezdici. 

Za Tarčo so iz restavracije pojasnili, da je indijski državljan delo pri njih zaključil ter da imajo zaposlena dva afganistanska državljana, "ki za slovenske razmere prejemata nadpovprečno plačo", so pojasnili in dodali: "Glede pogojev dela, plačila in vsega drugega v Hiši Franko ne delamo razlik na podlagi narodnosti, spola, spolne usmerjenosti ali vere." 

Profimedia

Za oddajo na nacionalni televiziji je spregovoril Šams Tabre, kuhar iz Indije, ki je zaposlen v gostilni Jezeršek. Pojasnil je, da v delu uživa, nima večjih težav in razkril, da zasluži 1600 evrov (ni povedal, ali gre za bruto ali neto znesek), a da si stanovanje plačuje sam. Zanj odšteje 200 evrov na mesec. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol