R.S. | 25. 7. 2022, 16:47 | Vir: STA

Marjan Šarec o požaru na Krasu: "Še zdaleč ni vse zaključeno."

Facebook/Matej Demšar

Minister za obrambo meni, da je ključno še naprej opazovati območje požara. Na nekaterih mestih je podrast precej globoka in tam je zato takoj možnost za nov izbruh, je opomnil. 

Marjan Šarec je v Kostanjevici na Krasu o požaru dejal, da še zdaleč ni vse zaključeno.

Še vedno je veliko žarišč, zato območje pregledujejo s termo kamero. Ključno je še naprej opazovati območje požara, meni. Na nekaterih mestih je podrast precej globoka in tam je zato takoj možnost za nov izbruh, je opomnil. Gasilci bodo na terenu še naprej, je zagotovil.

Andrej Rogelja, ki je bil s policijskim helikopterjem gasilski vodja zračnih sil, je povedal, da so s termokamero pregledali celotno požarišče. Največ žarišč, zaradi katerih morajo biti bolj aktivni, je na območju Trstelj - Cerje. Predvidevajo, da je tam debela humusna masa, zaradi česar je precej podtalnih požarov.

Profimedia

Kot je dejal podpoveljnik prostovoljnega gasilskega društva v Kostanjevici na Krasu Erik Spačal, so gasilci iz društva branili pred požarom svoje vasi, hkrati pa niso vedeli, kaj se dogaja z njihovimi lastnimi hišami. Zadnje dni pa po njegovih besedah vodijo in po terenu usmerjajo enote, ki prihajajo iz celotne Slovenije, da je delo koordinirano in čim bolj tekoče.

Gašenje požara že deseti dan

Slovenska vojska po besedah podpolkovnice Nine Raduha sodeluje pri gašenju požara že deseti dan. Ko je postal bolj intenziven, se je dnevno vključilo 230 pripadnikov, 90 pripadnikov pa je v rezervi v polni pripravljenosti v vojašnici Vipava.

Profimedia

Po njenih besedah so dnevno za gašenje uporabljali tri do štiri letalnike, helikopter bell 206 pa za menjavo helikopterskih posadk sredi dneva. Letalniki so v vsem tem času naleteli 224 ur in naredili več kot 2000 ciklov, torej zajemanj in odmetov vode. Odvrgli so več kot dva milijona litrov vode.

Gorivo so dovažale tri vojaške cisterne, za letalnike so porabili 46.000 litrov goriva, za vozila na tleh pa 13.000 litrov. Na tleh so imeli podporo 70 vozil, med njimi dva oklepnika in dva avtobusa. Poleg tega so bili na terenu 20-tonski bager in deset sekačev, je naštela.

Aktivne so bile štiri enote mobilnih timov sanitetne pomoči in ena stacionarna enota na terenu. Prvo pomoč so nudili 19 ljudem, ker so imeli denimo težave z dihanjem.

Potrebno bo poročilo o požaru

Sodelovali so tudi letalniki tujih oboroženih sil, tako dva madžarska vojaška helikopterja, slovaški helikopter, Romuni pa so pomagali z dvema spartanoma. En spartan v enem naletu odmeče 6000 litrov vode, je ponazorila.

Bobo

Boštjan Košiček iz sežanske območne enote Zavoda za gozdove Slovenije je povedal, da so prostovoljne sekače že odpovedali. Danes popisujejo, kaj je bilo storjenega. Kar je posekanega, je treba po njegovih besedah čim prej odstraniti, v torek pa naj bi začeli z odvozom lesa. Tako bo območje očiščeno in bo nevarnost, da se suh les vname, manjša, je pojasnil.

Zdaj se njihove naloge po njegovih navedbah sicer šele dobro začenjajo, saj bo treba narediti poročilo o požaru, ki je zajel kakšnih 3000 do 3500 hektarov površine. Do konca tedna bodo vedeli, koliko in kakšen les je pogorel, je napovedal.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord