9. 7. 2024, 14:33 | Vir: STA

Marjan Šarec kmalu ne bo več obrambni minister: znano je, kdo bo začasno prevzel njegovo funkcijo

Profimedia

Dozdajšnji minister se odpravlja zasest svoj bruseljski stolček.

Obrambni minister Marjan Šarec bo z ustanovno sejo Evropskega parlamenta nastopil mandat evropskega poslanca, ministrska funkcija pa mu bo prenehala. Vodenje obrambnega resorja bo začasno prevzel premier Robert Golob. Novega ministra, ki bo na čelu ministrstva nasledil Šarca, pa je pričakovati jeseni.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Z dnem nastopa nove funkcije bo Šarcu mandat prenehal veljati

Šarcu so volivci na junijskih evropskih volitvah s preferenčnimi glasovi namenili mandat evropskega poslanca v prihodnjem petletnem sklicu Evropskega parlamenta. Z ustanovno sejo 16. julija bo nastopil mandat evropskega poslanca, funkcija obrambnega ministra pa mu bo prenehala.

DZ je sicer v ponedeljek potrdil izvolitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament, vlada pa je še isti dan na dopisni seji določila besedilo predloga sklepa o nezdružljivosti funkcije ministra za obrambo Marjana Šarca s funkcijo poslanca v Evropskem parlamentu in zato predlaga DZ, da ugotovi prenehanje Šarčeve funkcije ministra za obrambo z dnem nastopa funkcije poslanca v Evropskem parlament.

Profimedia

Vodenje resorja pa bo zdaj začasno prevzel predsednik vlade sam. O tem je danes tudi že obvestil DZ.

Golob si bo vzel še nekaj tednov za pogovore s kandidati

Da se mu z iskanjem Šarčevega naslednika še ne mudi, je sicer premier Golob dal vedeti že minuli teden. Kot je tedaj dejal, ministra Šarca na obrambnem resorju čakajo še nekatere naloge, med katerimi je izpostavil vrh Nata v Washingtonu, na katerem se te dni mudi slovenska delegacija na čelu s premierjem.

Tako si bo, kot kaže, Golob vzel še nekaj tednov časa za pogovore s potencialnimi ministrski kandidati. Tako je pričakovati, da bo nov obrambni minister v DZ zaprisegel jeseni, ko se bodo poslanci vrnili s parlamentarnih počitnic, s katerimi začenjajo v prihodnjem tednu.

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan