18. 2. 2023, 17:29

Marjan Šarec odločno: "Če je moja usoda takšna, da bo fizično z menoj obračunal gasilec, naj pač bo"

Luka Dakskobler/Žiga Živulovič/Bobo/fotomontaža

V zvezi s četrtkovim protestom slovenskih gasilcev, ki je očitno ušel izpod nadzora, se je oglasil tudi slovenski obrambni minister, ki je protestnike javno okrcal.

Po četrtkovem napetem dogajanju pred vladno stavbo, kjer so protestirali poklicni gasilci, se je na Facebooku oglasil Marjan Šarec, ki je zapisal, da njegovo stališče ostaja nespremenjeno. Med drugim je dejal, da petarde, bakle, polivanje z vnetljivo tekočino in zažiganje ne sodijo na proteste gasilcev ter zatrdil, da ga ni strah, saj verjame, da je človeku vse usojeno vnaprej: "Če je moja usoda takšna, da bo fizično z menoj obračunal gasilec, naj pač bo."

V objavi je Šarec uvodoma izrekel sožalje svojcem žrtve petkove eksplozije na Vrhniki in poškodovanim zaželel čim hitrejše okervanje. Dejal je, da slovensko gasilstvo uživa ogromen ugled, zanj pa imajo po njegovih besedah poleg poklicnih velike zasluge tudi prostovoljni gasilci. Ob tem je izpostavil, da so prostovoljna gasilska društva poleg ljubljanske poklicne enote sodelovala tudi v intervenciji na Vrhniki. 

Tako so se nazadnje nanj drli protestniki proti cepljenju

 "Vendar pa s trudom pridobljen velikanski ugled gasilske organizacije v javnosti organizatorjem ne daje pravice misliti, da je primerno čisto vse, česar se spomnijo," je nadaljeval obrambni minister in dodal, da to velja tudi, če se počutijo neslišani. "Še vedno so v prvi vrsti gasilci, ki morajo skrbeti za ohranjanje ugleda stanovske organizacije in varovanje premoženja in življenj državljank in državljanov," je prepričan.

"Tako so se nazadnje name drli protestniki proti cepljenju pred dvema letoma, ki so protestirali pred DZ," je med drugim zapisal Šarec, ki se mu je zdela neprimerna tudi uporaba pirotehničnih sredstev. Dejal je, da je imel eden od protestnikov veliko srečo, saj se mu je na rokah in nogah vnela obleka. Omenil pa je tudi domnevne grožnje enega od govorcev, ki naj bi dejal dejal, "vemo, kje živite, pridemo tudi na dom."

Luka Dakskobler/Bobo

Področje težav je precej širše

"Je mladim za zgled metati močno pirotehniko v bližini šole? Je zgled zažigati? Je zgled metati predmete proti ministrici?," se je ob tem vprašal minister. "In vse to v središču mesta," je dodal.

Zaključil je, da bosta z ministrico Sanjo Ajanovič Hovnik še naprej nadaljevala dialog. "Pogajanja so se začela in tam bo priložnost za iskanje konkretnih rešitev v dialogu in spoštovanju drug drugega." Ob tem je dejal, da se bo kot minister še naprej trudil, da bodo "skupaj reševali vse težave, ki jih ima slovensko gasilstvo". Po njegovih besedah ne gre le za plačne razrede, ampak je področje veliko širše, nabor izzivov pa dolg.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol