11. 6. 2022, 17:59

Markacija letos praznuje 100 let: v Kamniški Bistrici dan slovenskih planincev

Hedvika Petkovšek

Slovenija je dežela tisočerih planinskih poti in planinarjenje je ena od najbolj množičnih prostočasnih dejavnosti Slovencev. 

Kamniška Bistrica je bila polna radoživih odraslih, mladih in najmlajših planincev, turnih kolesarjev, plezalcev ter drugih ljubiteljev gora in narave iz vse Slovenije. Tisoč veselih planincev je tradicionalno vstopilo v poletno planinsko sezono. 

Gore imajo posebno mesto v slovenskih srcih, prav tako tudi markacija, ki letos praznuje sto let in je postala najbolj prepoznaven znak Planinske zveze Slovenije.

Hedvika Petkovšek

Markacija je bila na letošnjem dnevu slovenskih planincev osrednji element, ki je v Kamniško Bistrico pripeljal  tisoč planincev ob tradicionalnem začetku poletne planinske sezone.

Planinska zveza Slovenije (PZS) že skoraj 40 let praznuje dan slovenskih planincev in letošnji program je obogatila s celodnevnim dogajanjem za obiskovalce vseh generacij, pri organizaciji katerega so moči združili PZS in PD Kamnik ob podpori Občine Kamnik.

Planinsko društvo Kamnik ima dolgo tradicijo delovanja in je eno najstarejših v Sloveniji

Planinci so imeli v soboto na voljo kar šest vodenih izletov in dve vodeni poti za turne kolesarje. Na njih so prišli planinci iz celotne Slovenije.

Prav tako so planinci z zanimanjem ustavili korak ob stojnicah, na katerih so se predstavljali Planinska zveza Slovenije, PD Kamnik, Jamarski klub Kamnik, trgovina Špica šport je ponudila v testiranje e-kolesa. Na svojih stojnicah so svoje delo predstavili markacisti PD Kamnik, odbor Planinstvo za invalide/OPP PZS in Komisija za varstvo gorske narave PZS.

Hedvika Petkovšek

Za uvod v osrednjo prireditev je zazvenela planinska himna Oj, Triglav, moj dom. Vseslovenski planinski praznik so s slovesnim sprevodom počastili praporščaki planinskih društev. Dobrodošlico je množici planincev od blizu in daleč zaželel predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan, ponosen, da se je na slovenskem planinskem prazniku po dveh letih omejitev druženja zbralo toliko planincev, ki jih druži ljubezen do narave in gora.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol