N. V. | 13. 9. 2022, 17:49

Marta Kos odstopila kot podpredsednica Gibanja Svoboda

Bobo

Potem ko je zapustila boj za predsedniški stolček, zdaj ponovno presenetila. So razlog za njen odstop trenja v stranki?

Marta Kos, ena najvidnejših članic stranke Gibanje Svoboda, je odstopila tudi z mesta podpredsednice stranke.

"Kot sem zapisala v obrazložitvi odstopne izjave, je moje življenje po umiku iz kandidature za predsednico republike dobilo nove usmeritve. Zaradi tega opravljanju podpredsedniških dolžnosti zdaj ne bom mogla posvetiti dovolj časa in predanosti. Verjamem, da je v interesu Svobode, da reorganizira vodenje na način, ki bo stranki omogočal, da se bo postavila na trdne temelje in uspešno nastopala na letošnjih lokalnih volitvah in šla enotna tudi na naslednje parlamentarne volitve. Ostajam pa članica stranke," je svoj odstop potrdila za Dnevnik.

Ali so njeni odločitvi, da najprej odstopi kot predsedniška kandidatka, zdaj pa še kot podpredsednica stranke, botrovala morebitna trenja znotraj stranke, zaenkrat ne komentira nihče.

"V četrtek, 15. septembra, bo potekala seja sveta stranke Gibanje Svoboda, kjer bomo razpravljali tudi o predsedniških volitvah. O vseh sprejetih sklepih boste obveščeni."

"Do takrat drugih vprašanj ne komentiramo," so sporočili iz stranke.

Trenja znotraj Gibanja Svoboda

Kosova je sicer konec prejšnjega meseca odstopila od kandidature za predsednico republike. Uradno so takrat iz stranke sporočili, da je odločitev sprejela iz osebnih razlogov, neuradno pa se je ugibalo o trenjih v stranki.  Takrat je dejala, da se je odločila vse svoje moči usmeriti v delo znotraj stranke. 

Po neuradnih informacijah naj bi njeni odločitvi o izstopu iz predsedniške tekme botrovalo tudi dejstvo, da ni imela soglasne podpore znotraj stranke.

Svoj podpis podpore naj bi strankarski predsedniški kandidatki namenili skoraj vsi poslanci – z eno izjemo. Po neuradnih informacijah omenjenega medija naj bi podporo predsedniški kandidaturi Marte Kos odrekla predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec