Rebeka Sivka | 28. 11. 2022, 20:00

Pri Martinu Golobu je služba na prvem mestu: "Odkar sem duhovnik, še nisem šel na dopust"

Aleksandra Saša Prelesnik

34-letnik se, kot sam pravi, bere kot odprta knjiga. Živi pestro življenje, energije mu skorajda ne zmanjka. Prisoten je ob najlepših in najbolj žalostnih trenutkih vernikov, ki ga imajo za nepogrešljivega pripadnika Cerkve. 

Nobenega dvoma ni, da je Martin Golob najbolj priljubljen duhovnik v Sloveniji. Poklic duhovnika opravlja že skoraj desetletje, svoje delo pa želi približati vsem generacijam. Javnosti je postal znan predvsem zaradi vlogov, v katerih od leta 2018 nagovarja svoje sledilce. Njegovo priljubljenost dokazuje tudi dejstvo, da so Slovenci knjigo Na spletni prižnici, ki vsebuje misli in spodbude mladega duhovnika, kaj kmalu razgrabili.

Vera ni bila vedno tako trdna

Golobova življenjska pot je takšna kot pot vsakega slehernika - polna vzponov in padcev. Čeprav danes z veliko zavzetostjo širi krščanske nauke, pa brez težav prizna, da se je v mlajših letih srečeval z dvomi. V najstniškem obdobju se je spraševal, ali je sploh smiselno hoditi k maši, večkrat je tudi dvomil o smiselnosti dogodkov, ki so se mu pripetili. "Dvom je dober in zdrav. Ko pride do težav, se še zdaj kdaj vprašam, zakaj ravno jaz, kaj hoče Bog od mene. Ampak dvom o samem bistvu ni slab, pomaga nam rasti," je povedal Golob za Metropolitan. Ko se sooča s težavami, se obrne na izkušenega duhovnika, ki mu pomaga z nasveti. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Odločitve, da bo postal župnik, ni nikoli obžaloval. Čeprav sprva ni bila po godu očetu, pa ga je družina podpirala pri poslanstvu. Za tovrsten poklic se je sčasoma odločil tudi njegov mlajši brat, ki trenutno opravlja 4. letnik v Bogoslovnem semenišču v Ljubljani.

Duhovniki niso angeli v belih oblekah

Golob predstavlja mlajšo generacijo duhovnikov. Javnosti želi pokazati, da so nekateri stereotipi o duhovnikih zgrešeni. Napačna mnenja izhajajo predvsem iz prepričanja, da duhovniki niso v koraku s časom in da so nadnaravna bitja, ki se razlikujejo od povprečnih ljudi. 

"Nismo iz srednjega veka. Nismo angeli v belih oblekah, ampak se prav tako srečujemo z vsemi preizkušnjami. Smo samo ljudje in delamo napake."

34-letnik si želi, da bi več moških našlo pogum za takšno izbiro poklica. V Sloveniji je namreč čedalje manj duhovnikov, kar Goloba ne pusti ravnodušnega. Verjame, da marsikdo premišljuje v tej smeri, vendar mu kasneje zmanjka poguma. Dvome poraja tudi obvezen celibat. Mladi duhovnik si želi, da bi mladim poklic približal na takšen način, da bi jim pokazal, da to ni nič težkega ali čudnega. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Kam se odpravi na dopust? 

Dela mu ne zmanjka. Ljudem ni na voljo zgolj osem ur na dan, temveč skozi celoten dan. Dan začne že ob 6. uri zjutraj. Pravi, da je to način življenja, ki mu ustreza. S svojim časom mora biti izjemno prilagodljiv, saj se zelo pogosto zgodijo dogodki, ki jih preprosto ne more predvideti vnaprej. Njegov vsakdan je natrpan z obveznostmi, odmora skorajda nima. Tipičnega dopusta ne pozna več. 

"Odkar sem duhovnik, še nisem šel na dopust. Vedno imam v mislih, da bi me nekdo nujno potreboval, zato sem rad v bližini. Hvaležen sem že za kakšen dan, ko lahko obiščem prijatelje ali družino. Da bi teden dni preživel na morju ali v gorah, to pa ne."

Goloba večkrat pokličejo iz doma starejših, ko se nekdo poslavlja. Želi biti ob strani svojcev in jim nameniti tolažilne besede. Zaseden je tudi s svetimi mašami, mladinskimi skupinami, krsti, poleti se pripravlja na poroke ...

Aleksandra Saša Prelesnik

V prostem času rad kolesari. Pred dvema letoma je zbiral denar za kolo, a se je nazadnje odločil, da bo ves zbrani denar raje poklonil družinam v stiski. Ekipa Denis Avdić Showa mu je nato podarila kolo, njihova gesta pa ga je zelo ganila.

Njegova najdaljša pot s kolesom je bila iz Bohinja v Kranjsko Goro, potem pa na Vršič, v Bovec in do Mosta na Soči. V letošnjem letu je šel s kolesom iz Grosuplja na Pokljuko, veliko je kolesaril tudi na dolenjski strani. Zaradi ljubezni do športa spremlja uspehe slovenskih športnikov, predvsem Primoža Rogliča, Luke Dončića in smučarskih skakalcev. 

Knjiga, ki je naredila vtis na Slovence

S svojo filozofijo in načinom življenja je navdušil že mnoge, med njimi tudi Lojzeta Grčmana. Ta je spremljal duhovnika in zapisoval njegove misli. Tako je nastala 184 strani dolga knjiga Na spletni prižnici, ki jo je nedavno izdala založba Družina. Zaradi priljubljenosti knjige so se v založbi odločili za ponatis. 

"Založba Družina me je povabila k sodelovanju. Vesel sem, da so se pri založbi odločili za ponatis, predvsem ker gre del od prodaje fantu s cerebralno paralizo, ki potrebuje terapijo." 

Aleksandra Saša Prelesnik

Čeprav velja za najbolj priljubljenega duhovnika v Sloveniji, mu popularnost ne pomeni kaj veliko. "Lepo, da me imajo ljudje radi, a slava je minljiva. Na koncu dneva je pomembna vsebina." Svoje delo bo v prihodnosti nadaljeval v Grosuplju, kjer želi kljub hitremu tempu življenja spoznati čim več ljudi. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord