10. 1. 2024, 12:03 | Vir: STA

V petek bo znana usoda nove ministrice za kmetijstvo, njena izobrazba v zadnjih dneh dvigovala prah

Profimedia

Če bo Mateja Čalušić danes uspešno prestala zaslišanje pred matičnim odborom DZ, bodo poslanci o njenem imenovanju odločali že v petek.

Poslanci bodo v petek na izredni seji DZ odločali o imenovanju poslanke Svobode Mateje Čalušić na funkcijo ministrice za kmetijstvo, je danes sklenil kolegij predsednice DZ. Ministrsko kandidatko sicer danes čaka še predstavitev pred matičnimi odborom DZ, ob zeleni luči poslancev pa bo na čelu kmetijskega resorja nasledila Ireno Šinko.

Čalušićeva bo torej danes popoldne članom pristojnega parlamentarnega odbora predstavila načrte za delo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer jo čaka nemalo izzivov. Med drugim ureditev razmer na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, zlasti v luči nedavnega primera odvzema živali in več primerov odpoklicev živil.

Novo ministrico čaka tudi nadaljevanje dialoga s kmeti, ki si želijo stabilnega okolja in dialoga, pri čemer pa bo žgoča tematika bržkone tudi novela zakona o zaščiti živali, ki jo sicer že čaka presoja ustavnosti.

Kakšna je v resnici izobrazba kandidatke?

Ministrska kandidatka je sicer pred nastopom poslanske funkcije delovne izkušnje nabirala kot administratorka in vodja lokala ter kot svetovalka za fitofarmacevtska sredstva. Po izobrazbi je inženirka agronomije in hortikulture, specializirana kot kvalificirana svetovalka s področja varstva kmetijskih rastlin. Prav njena izobrazba je v zadnjih dneh dvignila kar nekaj prahu.

Še do nedavnega je bilo namreč na spletni strani DZ, še pred tem pa tudi na kandidatni listi, ki jo je pred parlamentarnimi volitvami leta 2022 objavila Državna volilna komisija, zapisano, da ima univerzitetno izobrazbo, medtem ko je iz njene javno objavljene diplome razvidno, da ima diplomo visokošolskega strokovnega študijskega programa 1. stopnje.

Čalušićeva je ob tem zavrnila očitke, da se je predstavljala z izobrazbo, ki je nima, odgovornost za administrativno napako, kot so jo označili v njeni stranki, pa je v celoti prevzela največja vladna stranka Gibanje Svoboda.

Znova popolnjena ministrska ekipa

Če bo torej Čalušićeva danes uspešno prestala zaslišanje pred matičnim odborom DZ, bodo poslanci o njenem imenovanju odločali že v petek. Golobova ministrska ekipa bo tako po več menjavah v vladnih vrstah prvič od oktobra lani znova popolnjena.

Predsednik vlade je sicer kandidata za izpraznjeno mesto na čelu kmetijskega resorja iskal po tistem, ko je po izgubi zaupanja državnemu zboru oktobra predlagal razrešitev tedanje ministrice Šinko. V vmesnem času pa je Golob vodenje ministrstva zaupal obrambnemu ministru Marjanu Šarcu.

Kolegij predsednice DZ je na današnji seji potrdil še obravnavo predloga vladne novele o urejanju prostora po skrajšanem postopku. Obravnavo predloga sprememb zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti po skrajšanem postopku pa je medtem zavrnil. Zakonski predlog, s katerim predlagajo črtanje lani uveljavljenih novosti evidentiranja delovnega časa, je sicer že drugič v parlamentarni postopek vložila opozicijska SDS.