Uredništvo | 20. 9. 2023, 19:00

Stop diskriminaciji: so matere z otroki pri najemu stanovanj res v najslabšem položaju?

Profimedia/Bobo/fotomontaža

Najemodajalci so precej neposredni: veliko jih naravnost pove, da v stanovanju ne želijo samske matere. So matere na najemniškem trgu res najbolj diskriminirana skupina?

"Lepo pozdravljeni vsi. Pišem anonimno, ker mi je nerodno, da sem prišla do te točke. Imam problem, in sicer se že od meseca avgusta trudim najti stanovanje zase in za hčerko v okolici Straže pri Novem mestu, Dolenjske toplice, Novo mesto. Časa imam še do sredine oktobra, zaškripa pa, ko povem, da imam triletno hčerkico, saj so mi na več ogledih povedali, da ne želijo imeti v stanovanju mamice.

Skratka, obupala sem, saj ne vem več, kam se obrniti. Hudo mi je, sem v stiski, saj sem bila vedno dobra do drugih, pomagala, če se je dalo, ampak trenutno sem na dnu. Sva punci lepih manir. Lahko bi plačevala do 330 evrov na mesec. Lepo vas prosim, če pozna kdo koga, če obstaja kaj takega, bi bili zelo hvaležni," se bere izpoved, ki jo je v eni izmed Facebook skupin za iskanje stanovanja te dni objavila "obupana mamica".

Zapis še zdaleč ni prvi takega tipa. Po spletnih forumih in skupina na družbenih omrežjih sodeč imajo mlade mame, ki so po spletu okoliščin ostale same, najpogosteje težave z iskanjem stanovanj v Ljubljani in okolici, kjer so se cene že pred časom dvignile v višave. Do njih naj bi bili najemodajalci še bolj neprizanesljivi kot do družin in najemnikov z živalmi.

Ena od uporabnic je zato objavila apel, naj se diskriminacija mamic samohranilk preneha. "Stop diskriminaciji mamic samohranilk! Pravica za ženske, ki se borijo kot levinje skozi življenje, one bi morale imeti prioriteto, ne pa da dobijo minus zato, ker imajo otroke, in se za njih težko dobi stanovanje!" je zapisala.

Facebook/Posnetek zaslona

Kaj pravi glas ljudstva?

V komentarjih pod objavo so se zglasile najemodajalke in najemodajalci, ki so delili svoje izkušnje s tem, zakaj bi v stanovanje sprejeli ali ne bi sprejeli matere samohranilke. Izkazalo se je, da so jim izrazito nenaklonjene predvsem ženske, celo take, ki imajo tudi same otroke ali pa so (bile) v podobni situaciji.

"Jaz sem sama mama samohranilka, pa ne vem, če bi vzela v svoje stanovanje mamo samohranilko. Nekatere znajo ta naziv še preveč izkoriščati, samo povem. Raje bi vzela par s hišnim ljubljenčkom," je bila ostra ena od uporabnic.

Druga je dejala, da je egoistično govoriti o kakršni koli diskriminaciji, če pa je za svojega otroka in zase dolžan poskrbeti tisti, ki se zanj odloči, ne pa družba in tujci.

Še en komentar je zahteval konec diskriminacije lastnikov mamic "samohranilk", ki naj bi izkoriščale svoj status za to, da lastnikom zagrenijo življenje.

Marsikoga je zmotila tudi preveč pavšalna raba izraza matere samohranilke. "Samohranilke so ženske, ki imajo otroka z moškim, ki je pokojen ali neznan. Vse ostale so samostojne matere. Izraz samohranilka je ohranjen še iz časov vojne, ko je oče v borbi padel in je mati ostala sama. Danes pa, tudi če oče ne plačuje preživnine, če nekje živi in če je znan, je ta mati samostojna mati," je opozoril eden od članov skupine, druga članica pa je pritrdila in dodala, da se ji zdi, da se izraz "samohranilka" danes uporablja vsepovprek za vsako ločeno žensko.

Po pisanju portala Baby Book termin "starš samohranilec" zakonsko sicer ni opredeljen, točnejši naziv je enostarševska družina. Ta vključuje skupnost enega starša z otroki, medtem ko je drugi starš mrtev ali neznan in otrok po njem ne prejema prispevkov.

"S preživninami niste samohranilke, dokler pa kalkulirate, da se vam, ker s socialno pomočjo, otroškimi dodatki za dva otroka ter pogodbo o prostovoljstvu dobite skoraj enak denar kot nekdo, ki hodi v službo za minimalca (in ne razmišljate, da so otroški za otroke in ne za položnice), v službo "ne izplača" hodit, da ste za otroka "spočite" in ste raje "z guza na guz", boste pač stanovanja veliko težje našle. Ne mečem vseh v isti koš, a tako se najraje oglašajo tiste, ki se postavljajo v vlogo žrtve," je matere samohranilke napadla še ena od uporabnic.

Druge so delile svoje pozitivne zgodbe in zgodbe svojih prijateljic, ki jim je, četudi so z otroki ostale same, uspelo najti primeren dom.

"Moja prijateljica se je tudi ločila in ostala z otrokom, a je našla stanovanje v Ljubljani. Ker je iskrena in dobra po srcu, je dobila tudi to nazaj. Zato ne mislite, da imate privilegije (imam 3 otroke in dobro vem, kako je), ampak morate pokazati, da ste stanovanje spodobne plačevati. Tudi če imate en del najemnine pokrit od države, najemodajalca še vedno zanima, ali boste lahko plačevali ostalo. Konec koncev isto pričakujejo od samskih, poročenih in tako dalje." 

"Spadala sem v to skupino, a nikoli nisem imela mentalitete "žrtve" in sem vse "zgurala". Brez izgovorov in pritoževanj, kako je cel svet proti meni. Pač je, kot je, gremo dalje. Včeraj sedim z najstarejšim sinom na balkonu in se pogovarjava, kako bova prebelila stanovanje, pa kako si bom letos privoščila kuhinjo ... ugotovila sva, kako daleč sem prišla od ločitve do letos. Neverjetno! Stanovanje imamo v najemu in res lepo urejeno, ker se maksimalno trudim,da vse uredim. Otrokom čisto nič ne manjka, predvsem pa je naša mentaliteta, da se moraš v življenju potruditi, da dobiš, kar si želiš."

Profimedia

Neprimerni najemniki lahko lastniku zagrenijo življenje

Samske matere ali ne – vsekakor se je pred oddajo stanovanje smiselno dobro pozanimati o človeku, ki ga sprejmete v svojo nepremičnino. Če naletite na najemnike, ki so se namenili izkoristiti vašo dobroto in naivnost, imate namreč lahko hude težave. 

Kot smo poročali nedavno, mora najemodajalec, če najemnik po odpovedi najemne pogodbe ne izprazni stanovanja, pri sodišču namreč najprej zahtevati izpraznitev stanovanja. 

Sodišče bo najemniku nato posredovalo izpraznitveni nalog, na podlagi katerega bo najemnik dolžan izprazniti stanovanje v 30 dneh od prejema izpraznitvenega naloga ali pa v istem roku ugovarjati zoper ta nalog. Če najemnik ugovarja ali pa dokumentacije ne dviguje, se lahko ti postopki močno zavlečejo.

Pravni sos navaja, da najemodajalec, ki namesto sodne poti išče pravico sam, tako da zamenja ključavnico na stanovanju, izseli stvari najemniku, nasilno izseli najemnika ali podobno, postopa nezakonito. Najemnik ima pravico, da ga toži za motenje posesti in odvzem posesti. Prav tako ga lahko z zasebno tožbo toži za samovoljo, ki se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do šestih mesecev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol