N. V. | 10. 5. 2023, 17:13

McDonald's odprl restavracijo, kjer sploh nimate stika z osebjem: bo kmalu tudi pri nas? (VIDEO)

Profimedia/Twitter/ElijahSchaffer/posnetek zaslona/fotomontaža

Bomo kmalu klasičnim restavracijam pomahali v slovo in se navadili na avtomatizirane? Pogovarjali smo se z predstavniki podjetja McDonald's, ki so nam razkrili, kakšna bo prihodnost hitre prehrane v Sloveniji.

McDonald's je v Teksasu v Ameriki v začetku leta odprl svojo prvo avtomatizirano restavracijo. K ideji je zagotovo pripomogla pandemija covida. Takrat nismo smeli jesti v zaprtih prostorih. V McDonald'su in drugih restavracijah, kjer ponujajo strežbo skozi okno avtomobila, so bile dolge čakalne vrste. Povečalo se je tudi število ljudi, ki naročajo prek dostavnih služb.

McDonald's je vse to vzel v zakup in ustvaril restavracijo, za katero mnogi trdijo, da lahko služi kot vpogled v prihodnost hitre prehrane. Oglašujejo jo kot restavracijo, ki gre v korak s časom: zavedajo se, da dandanes svet narekuje hiter tempo.

Restavracije prihodnosti

Visoko avtomatizirana restavracija je manjša od povprečnega McDonald'sa. V njej ni osebja, temveč zgolj zaslon na dotik, na katerem označite, kaj želite kupiti.

Osebje v kuhinji hrano pripravi, medtem se lahko usedete v avtomobil in se zapeljete do okenca, kjer prejmete hrano. Te vam ne preda človek, temveč vam jo pripelje tekoči trak. Tako osebju ni treba sprejemati naročil ali komunicirati s strankami.

Če se vam na poti zares mudi, obstaja tudi drug način. Lahko naročilo že predhodno oddate, osebje pa bo ga začelo pripravljati, ko boste v bližni restavracije.

Restavracija uporablja izboljšano tehnologijo, ki sporoči osebju v restavraciji, kdaj ste v bližini. 

Cilj restavracije je izboljšati hitrost in natančnost naročil. Restavracija je eksperimentalna, a lastnik pravi, da je to zagotovo restavracija prihodnosti, saj vse poteka veliko hitreje.

Lahko avtomatizirani McDonald's pričakujemo tudi v Sloveniji?

Obrnili smo se na podjetje McDonald's in vprašali, ali lahko avtomatizirano restavracijo kmalu pričakujemo tudi pri nas.

Pojasnili so nam, da v Sloveniji – vsaj v kratkem – takšnih restavracij ne načrtujejo. 

Menijo, da imamo Slovenci vendarle manj hiter tempo življenja, kot Američani: "Vsak trg ima svoje specifike in zahteve ter pričakovanja gostov, ki jih implementira v svoje poslovanje."

Posodobitev McDonald's restavracij pri nas

Vendarle pa je pred kratkim McDonald's tudi v Sloveniji postregel z novostjo, ki gre v smeri avtomatizacije. V nekaterih njihovih restavracijah nam že strežejo roboti, ki jih zaposleni imenujjo "pomočniki strežbe".

@mcdonaldsslovenija Uvajamo novega sodelavca - McBotka! 🤖 Našim zaposlenim bo pomagal s strežbo pri mizi. 🥰🍟 #robot #mcdonalds #new #slovenia #sloveniantiktok #cute ♬ WALL E - Bear

Pomočniki pomagajo osebju pri strežbi. Lahko sprejmejo do štiri pladnje in tako naenkrat dostavijo precej več hrane kot osebje, kar osebju restavracije prihrani čas in jih hkrati tudi razbremeni. "Na tak način zaposleni tudi lažje najdejo čas za osebni pristop do gosta in posledično boljšo storitev," za Metropolitan.si pojasnjujejo z McDonald'sa.

Za zdaj v Sloveniji zaposlenih 15 robotov. Pomočnike za strežbo lahko najdete v restavracijah McDonald’s Kranj, McDonald’s Lesce, McDonald’s Maribor Swaty, McDonald’s Celje McDrive, McDonald’s Šmartinka, v Murski Soboti, Kopru, Ljubljani Rudnik, Maribor Petrol in Novi Gorici.

Avtomatizacija mnoge jezi

Avtomatizacija pa med mnogimi povzroča jezo. Kritizirajo korporacijo za hitro prehrano, ker se ukvarja z idejo drage avtomatske restavracije, namesto da bi svojim delavcem plačevala dovolj veliko plačo za preživetje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol