8. 7. 2024, 22:40 | Vir: STA

Ustanovitev tretje slovenske medicinske fakultete podprli župani obalnih občin

Medicinska fakulteta v Ljubljani.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Fakulteta naj bi leta 2027 zaživela pod okriljem Univerze na Primorskem.

Župani vseh štirih občin slovenske Istre so na svoji redni koordinaciji P.I.K.A. podpisali pismo podpore, s čimer so uradno podprli ustanovitev tretje slovenske medicinske fakultete, so sporočili iz Mestne občine Koper. 

Vsi štirje župani, koprski župan Aleš Bržan, piranski župan Andrej Korenika, izolski župan Milan Bogatič in župan Ankarana Gregor Strmčnik so ocenili, da bo ustanovitev medicinske fakultete v slovenski Istri pomembno prispevala k razvoju in izboljšanju zdravstvenih storitev v regiji. Z izobraževanjem prihodnjih generacij zdravnikov in zdravstvenega osebja naj bi namreč učinkovito naslovila problematiko pomanjkanja kadra v slovenskih zdravstvenih ustanovah in jim ponudila priložnost za strokovno rast v lokalnem okolju.

Medicinska fakulteta v Mariboru.

Medicinska fakulteta v Mariboru.

Milos Vujinovic/Bobo

Župani so svojo trdno podporo ustanovitvi tretje slovenske medicinskefakultete v okviru Univerze na Primorskem utemeljili s pomenom izobraževanja vrhunskega medicinskega kadra za obstoj in razvoj sistema zdravstvenega varstva naše regije in države.

Med drugim so župani v svojem pismu podpore zapisali, da je iskrena naklonjenost vseh štirih občin slovenske Istre znak njihove naše skupne zaveze za ustvarjanje boljših pogojev za prebivalce istrskih občin ter kakovosti življenja v regiji. Kot so še dodali, želijo na ta način prispevati tudi k reševanju problematike pomanjkanja medicinskega kadra na državni ravni. Prepričani so, da bo medicinska fakulteta postala osrednja točka zdravstvenega izobraževanja in napredka, ki bo prinesla pozitivne spremembe.

Pismo o nameri ustanovitve tretje medicinske fakultete, ki bi delovala pod okriljem Univerze na Primorskem, sta sicer že v maju v Kopru podpisala predsednik vlade Robert Golob in rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar. Univerza na Primorskem se je s tem podpisom zavezala, da bo do aprila 2025 poslala vlogo za akreditacijo programa na Nacionalno agencijo RS za kakovost v visokem šolstvu. Če bo vloga uspešna, bo poteza na strani ministrstva za zdravje, ki bo moralo v okviru že načrtovane gradnje nove stavbe ob izolski bolnišnici zagotoviti dodatna sredstva za nabavo nove opreme in da bo po začetku izvajanja programa, predvidoma v študijskem letu 2027/28, prispevalo sredstva v ta namen.

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil