Uredništvo | 8. 7. 2024, 19:20

Neprijetno presenečenje slovenske turistične agencije: dopust na grških otokih je odpovedan, denarja pa nočejo vrniti (kaj pravi zakon?)

Profimedia

Turistična agencija ne vrača denarje, za nadomestilo ponuja dobropise.

Turistična agencija Kompas je svoje stranke, ki bi morale v prihajajočih dneh odpotovati na pričakovan dopust na grških otokih, obvestila, da so leti odpovedani. Zagato so povzročili nepričakovani tehnični zapleti pri izvedbi čarterskih poletov na Lefkas in Samos, medtem ko so na Takintos lahko odšli le nekateri, poroča 24.ur.

Lete so odpovedali za celo sezono, turistična agencija pa ne vrača denarja, za nadomestilo jim ponuja zgolj dobropise. Nastalo situacijo namreč poskušajo reševati z iskanjem alternativnih načinov potovanja na izbrano lokacijo, kot možnost navajajo tudi izbiro aranžmajev na ostale destinacije na Mediteranu.

Profimedia

To pa ni v skladu z zakonom, pravi Zveza potrošnikov Slovenije, na katero so se obrnili novinarji 24.ur. Pojasnili so, da mora turistična agencija, ki potovanje odpove, strankam vrniti denar, in to najkasneje v roku 14 dni od odpovedi pogodbe. Če denarja ne vrne, se lahko potrošnik obrne na Tržni inšpektorat RS, ki lahko agenciji naloži kazen do vrednosti 5000 evrov.

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak