Uredništvo | 8. 7. 2024, 16:00

To je država, kjer prebivalci delajo najmanj, uživajo in živijo pa najdlje

Profimedia

Pri izbiri so znanstveniki upoštevali povprečno število delovnih ur na teden, dolžino letnega dopusta, odstotek prebivalcev, ki ponoči dobro spi, povprečno življenjsko dobo prebivalcev in občutek sreče med prebivalci.

Srečni državljani gotovo niso tisti, ki se ubijajo z delom, slabo zaslužijo in nimajo prav nič časa zase; v idealnem scenariju bi delali čim manj, bili za svoje delo dostojno plačani in živeli čim dlje. Sodeč po statistiki takšna država dejansko obstaja, to pa je Luksemburg.

Luksemburg je celinska država v Zahodni Evropi, ki meji na Belgijo, Francijo in Nemčijo, obsega 2.586 km² in ima okoli 600.000 prebivalcev. Nedavno je pristal na vrhu lestvice držav, kjer je življenje najboljše, ki so jo skovali znanstveniki na Univerzi Oxford.

Analizirali so kakovost življenja (Quality of Life) v različnih državah po svetu, pri tem pa so upoštevali povprečno število delovnih ur na teden, dolžino letnega dopusta, odstotek prebivalcev, ki ponoči dobro spijo, povprečno življenjsko dobo prebivalcev in občutek sreče med prebivalci.

Morda vas zanima tudi:

Luksemburg se je, piše Nova.rs, najbolje odrezal verjetno tudi zaradi sistema, ki starejše ljudi nagrajuje z vedno več letnega dopusta. Tako imajo delavci, starejši od 55 let, v tej državi v povprečju 36 dni plačanega letnega dopusta.

Na drugem in tretjem mestu sta se znašli Avstrija in Danska, kjer imajo državljani ravno tako dovolj plačanega dopusta, minimalno 25 dni na leto.

Najslabše uvrščene države, kjer se ogromno dela 

Prvih deset mest na lestvici so nato za že omenjenimi tremi državami zasedle še Norveška, Finska, Švedska, Francija, Belorusija, Nizozemska in Švica. Združene države Amerike so pristale komaj na 87. mestu, saj delavci sploh nimajo zagotovljenega plačanega dopusta, med drugim pa so prebivalci nezadovoljni tudi s kakovostjo spanca.

Zares porazno uvrstitev na samem repu lestvice pa imajo Kitajska, Mehika in Malezija. To so namreč države, kjer se v povprečju dela 46 ur na teden.

Če že toliko delajo, bi pričakovali, da si zaslužijo vsaj nekoliko več plačanega dopusta, vendar žal ni tako, saj na Kitajskem dobijo vsega skupaj pet dni plačanega dopusta, v Mehiki šest, v Maleziji pa osem, še piše Nova.rs.

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak