J. Z. | 1. 9. 2022, 11:59

Medtem ko so cene šolskih malic zamrznjene, bodo nekateri starši morali odšteti več za kosila

Osnovna šola Toneta Čufarja Jesenice

Vsesplošna draginja bo po žepu udarila tudi starše, ki so danes v šole znova poslali svoje otroke. Pri tem pa skrbi dejstvo, da veliko hrane v šolah konča v smeteh. 

Z vrnitvijo v šolo se za starše povečajo tudi finančne obveznosti. Vlada je sicer za eno leto zamrznila cene šolskih malic, razliko med lansko ceno in dejanskimi stroški šole pa bo krila iz proračuna.

Se pa bodo v večini šol podražila kosila, saj priprava teh šteje za tržno dejavnost. Kot pojasnjujejo šole, je dvig cen nujen, saj se dražijo tudi sestavine

Zvišanje cen obrokov pa na državljane morda ne bo imelo neposrednega, če bo sprejet v državni zbor vložen predlog zakona, ki predvideva brezplačen obrok za vse, ne glede na socialni status, poroča spletni portal Celje.info

Cena malice je ob koncu preteklega šolskega leta znašala 0,90 evra in je bila enaka za vse šolarje po državi.

Cene kosil pa določajo šole in morajo biti usklajene z občinami, ki so njihove ustanoviteljice. V Celju tako še vedno veljajo cene iz maja, in sicer za šolarje od prvega do petega razred 2,59 evra, za zadnjo triado pa 2,87 evra.  

Profimedia

Na večini celjskih osnovnih šol se bodo cene obrokov zvišale, nekatere pa cene kljub inflaciji za zdaj še ohranjajo na ravni lanskih.

Ob tem pa skrbi tudi relativno velika količina zavržene hrane. Na celjskih šolah ravnatelji in vodje šolske prehrane ocenjujejo, da se zavrže med 10 in 30 odstotkov vse pripravljene hrane.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ