1. 9. 2022, 07:15 | Vir: STA

Previdno na cestah! V šole se po poletnih počitnicah znova vračajo učenci in dijaki

Bobo

V prometu bodite še posebej pozorni, saj so se po dolgem premoru na pot odpravili številni otroci, ki so morda čez poletje postali nekoliko manj pozorni na okolico. Zanje se začenja novo šolsko leto. 

Za skoraj 195.000 učencev in okrog 79.000 dijakov se začenja novo šolsko leto, ki se po treh neobičajnih šolskih letih, zaznamovanih z epidemijo, vrača v ustaljene tirnice. Pouk bo potekal v razredih, kjer stroka priporoča prezračevanje. Prvič bo šolski prag prestopilo 20.797 prvošolcev.

Letošnja generacija šolarjev novo šolsko leto začenja brez omejitev, ki so veljale med epidemijo covida-19. Kljub temu ostajajo določeni ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa.

Stroka priporoča redno prezračevanje šolskih prostorov in samotestiranje v domačem okolju. Slednje priporoča učencem s simptomi okužbe z novim koronavirusom in tistim, ki so bili v stiku z okuženo osebo.

Za posameznika je na mesec na voljo deset brezplačnih testov za samotestiranje, ki jih lahko prevzamejo v lekarnah.

Da bodo učenci "šolsko leto začeli in zaključili v šoli" jih je minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič zaprosil, da upoštevajo omenjene ukrepe in priporočila. Sicer pa bo Papič obiskal ljubljansko osnovno šolo Vič in se udeležil prireditve ob sprejemu prvošolčkov.

Šolarje opomnite na pomen varne poti v šolo

Prvi dan šole je vedno znova priložnost, da se voznike, otroke in starše spomni na pomembnost varnega in odgovornega obnašanja na cesti, ki otrokom omogoča varno pot v šolo. Ministra za notranje zadeve in za infrastrukturo, Tatjana Bobnar in Bojan Kumer, bosta opominjala na varno pot v šolo in pozdravila šolarje ob vstopu v Osnovno šolo Sostro.

Bobo

Ljubljanski župan Zoran Janković, direktor agencije za varnost prometa Jože Hribar, predstavniki policije, zavoda Varna pot in ljubljanskega sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu bodo pred Osnovno šolo (OŠ) Franca Rozmana Staneta simbolično pospremili otroke pri varnem prehodu čez cesto.

Predsednik republike Borut Pahor bo obiskal ljubljansko Gimnazijo Antona Aškerca, kjer bo nagovoril dijake prvih letnikov. Srednješolski prag bo sicer prvič prestopilo okoli 21.000 dijakov.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič pa bo na prvi šolski dan obiskala Gimnazijo Brežice, kjer se bo udeležila pogovora z dijakinjami in dijaki 3. in 4. letnikov.
 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.