R. K. | 13. 9. 2023, 19:26

FOTO: Voznika na cesti proti Ljubljani presenetil medved (vozila se ni prav nič ustrašil)

Facebook/Matej Južnič

Srečanja z medvedom v Sloveniji niso redkost, samo letos se je zgodilo tudi več incidentov.

Ob glavni cesti, ki pelje iz Kočevja proti Lljubljani so zjutraj opazili medveda, ki se je sprehajal ob cestišču. Po spletu je zaokrožil tudi posnetek srečanja, v katerem avtor opozarja na žival, da se vanjo ne bi kdo zaletel.

Dogodek se je zgodil med Gradiščem in Pijavo Gorico, kjer srečanja z medvedom pravzaprav niso redkost, saj jih tam živi veliko. Občasno se zgodijo tudi incidenti. Lani je ravno pri Pijavi Gorici medved napadadel žensko in jo lažje poškodoval, so spomnili pri N1.

Facebook/Matej Južnič

Letos že več incidentov

V za to območje pristojni Lovski družini Škofljica so za omenjeni medij povedali, da so z današnjim primerom seznanjeni. Po njihovih besedah je na tem območju medvedov še več in zato njihovo pojavljanje glede na številčnost ni presenetljivo. Medveda so pred kratkim opazili tudi v naseljih Smrjene in Gradišč, a vedo, če je šlo za isto žival kot danes. Občasno se zgodi tudi, da medved napade človeka. Samo letos je bilo na območju Slovenije že več incidentov.

Aprila je medved v gozdu v Vrhu nad Želimljam v občini Škofljica napadel 57-letnega moškega, ki je bil na sprehodu s psom in še eno osebo. Moškega ke medved ugriznil v nogo, a ga pri tem srečo ni resneje poškodoval. Žival se je po napadu umaknila. Približno en teden prej je voznik je na cesti med Turjakom in Pijavo Gorico z osebnim avtomobilom trčil v medveda, ki je na kraju poginil. Maja je v bližini naselja Nomenj na Gorenjskem v medveda trčil še en voznik. Tudi takrat je žival poginila.

Facebook/Matej Južnič

Kako se odzvati, če srečamo medveda?

Ob srečanju z medvedom moramo ravnati skrajno previdno. V Lovski družini Škofljica so za N1 povedali, da je treba ostati kar se da miren in se brez naglih reakcij počasi in umirjeno umakniti. Lovci svetujejo, da žival pri tem spremljamo z očmi, a je ne gledamo naravnost v oči. Ko smo od medveda dobvolj odmaknjeni in je med nami večja razdalja, se lahko hitro odmaknemo v varno smer.

Če se zgodi, da nam medved prekriža pot na cesti in se trčenju ne moremo izogniti, moramo prav tako ravnati skrajno previdno, še posebej, če je poškodovan medvedji mladič. Policisti voznikom svetujejo, naj v takšnem primeru ne zapuščajo vozila in o tem takoj obvestijo policijo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord