K. Ž. | 27. 1. 2024, 10:41

Spremenjen način zbiranja Mercator pik: kdo je res na boljšem, kupci ali Mercator sam?

Borut Živulovič/Bobo

Po predstavitvi novega načina unovčevanja Mercator pik so nekateri kupci izpostavili dejstvo, da je morajo v novem sistemu zdaj zbrati večje število pik, prihranek pa je celo manjši kot prej.

Nedavno smo poročali, da bo Mercator po 25 letih spremenil način bonitetnega sistema kartice Pika. Po novem bo obdobje zbiranja in unovčevanja pik krajše, s tem pa se bo spremenila tudi vrednost prihranka glede na število pik, ki jih uporabniki zberejo v določenem obdobju.

Do zdaj je bilo v veljavi polletno obdobje zbiranja in unovčevanja pik, zdaj pa so to obdobje skrajšali na tri mesece. Za uporabnike Mecatorjevega bonitetnega sistema bodo tako po novem pomembna štiri trimesečna obdobja. Prvo bo trajalo od 1. februarja do 30. aprila, drugo od 1. maja do 31. julija, tretje od 1. avgusta do 31. oktobra in četrto od 1. novembra do 31. januarja.

Lestvica prihrankov bo po novem imela dva razreda. Kupci, ki bodo v posameznem obdobju zbrali 600 pik, bodo prihranili 20 evrov, tisti, ki bodo zbrali 1800 pik, pa bodo prihranili 100 evrov.

Do zdaj so uporabniki lahko bonitete unovčili že pri 250 zbranih pikah in prihranili pet evrov. Če so jih zbrali 1250, so prihranili 50 evrov, z zbranimi 3500 pikami pa jim je pripadalo 210 evrov prihranka.

Uredništvo

Kaj je tako razjezilo kupce?

Prva stvar, ki je močno zmotila kupce, je dejstvo, da bodo morali z unovčenjem pik zdaj počakati do določenega obdobja. Tako ta novost kupcem avtomatično odvzame avtonomno odločitev, kdaj želijo unovčiti pike, saj so vezani le na določeno obdobje. Prav tako so se mnogi obregnili ob dejstvo, da bodo ljudje s skrajšanjem roka zbiranja s šestih mesecev na tri mesece zbrali precej manjšo število pik, unovčili pa jih bodo lahko šele, ko bodo dosegli večje število pik.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Tako dober sistem unovčevanja, da prihraniš 10 evrov manj

V trenutno veljavnem sistemu so kupci, ki so v pol leta zbrali 3500 pik, dobili 210 evrov prihranka. V novem sistemu pa bodo morali v treh mesecih zbrati skupno vsaj 600 pik, da bi dobili prihranek v vrednosti 20 evrov. V kolikor pa bi zbrali 1800 pik, pa bi dobili prihranek v vrednosti 100 evrov.

Če nato v šestmesečnim obdobju kupci zberejo skupno 3600 pik, dobijo popust v vrednosti 200 evrov, kar je 10 evrov manj kot pa v prejšnjem sistemu. To pomeni, da morajo kupci v šestmesečnem obdobju zbrati več pik, dobijo pa manjši popust.

Mercator je spremembo upravičil s trditvijo, da naj bi si kupci želeli hitreje unovčevati ugodnosti, a izračuni kažejo popolnoma drugačno zgodbo. Več kot očitno namreč nov način unovčevanja prihranke prinaša Mercatorju in ne njegovim kupcem.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol