N. V. | 15. 1. 2024, 11:16

Milan Kučan: "Upam, da bo vlada končala mandat"

Profimedia/Žiga Živulović j.r./Bobo/fotomontaža

Način vodenja države, ki ga je ubral premier Robert Golob, mu ni všeč.

Izjava predsednice države Nataše Pirc Musar, da bi moral premier Robert Golob odstopiti, če bo Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila, da je kršil integriteto, je sprožila številne odzive. Mnogi se z njo strinjajo, med njimi tudi nekdanji predsednik Republike Slovenije Milan Kučan. Nekdanjega predsednika države Milana Kučana so novinarji TV Slovenija vprašali, ali verjame, da bo vlada zdržala še dve leti in pol: "Eno je, kar jaz verjamem, drugo pa je, kar jaz upam. In jaz upam, da bo končala mandat."

Nekdanji predsednik Republike Slovenije Milan Kučan si želi, da bi premier Robert Golob odstopil.

Nekdanji predsednik Republike Slovenije Milan Kučan si želi, da bi premier Robert Golob odstopil.

TV SLO 1/posnetek zaslona

Robert Golob in Nataša Pirc Musar sta na bojni nogi

Golob je sicer pod drobnogledom komisije zaradi domnevnih kršitev integritete glede domnevnega izvajanja pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na ministrstvu. Vmešaval naj bi se v delo policije.

Profimedia/fotomontaža

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na vprašanje, ali bi moral premier Robert Golob odstopiti, če bi Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila, da je kršil integriteto z domnevnim vmešavanjem v delo policije, odgovorila tako: "Če mene vprašate, da, bom iskrena. Kako se bo odločil, pa ne vem." V Gibanju Svoboda menijo, da je predsednica s to izjavo politično posegla v postopek pred Komisijo za preprečevanje korupcije, smo poročali. Vodja poslancev Svobode Borut Sajovic je izjavil: "Prepogosto, populistično, všečno odzivanje na lokalne dogodke, kot je bil kanal C0, ali pa na državnozborsko politiko, ki delijo, mogoče niso prava izbira."

Do Pirc Musarjeve so kritični tudi v koaliciji

Tudi najbolj vidna člana strank v koaliciji sta izrazila negativno mnenje o izjavi predsednice. "Pristojne institucije so tiste, ki morajo raziskati, ali je na teh očitkih kar koli resnega, šele potem se lahko na politični ravni pogovarjamo," je dejal podpredsednik vlade in minister za delo Luka Mesec (Levica). Predsednica SD in ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon pa meni, da bi se politiki v takih situacijah morali zadržati in pokazati enotnost.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord