2. 4. 2024, 14:06 | Vir: STA

Janez Janša in Milan Zver ostro nad podpredsednico Evropske komisije: očitata ji vpliv na delovanje slovenskih institucij

Borut Živulovič/Bobo

Vera Jourova naj bi po njunih navedbah močno vplivala na zakonodajni proces v Sloveniji.

Iz dokumentov, ki jih je evropski poslanec Milan Zver po enem letu uspel pridobiti o lanskem obisku podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove v Sloveniji, izhaja, da je sum o vmešavanju komisarke v notranje in ustavnopravne zadeve Slovenije, potrjen, je danes na novinarski konferenci poudaril predsednik SDS Janez Janša.

Borut Živulovič/Bobo

Zver ji očita delno odgovornost za "čistko" na RTV

"Gre za nesprejemljivo vmešavanje v državo članico na področju, kjer ni skupnih politik," je dejal tudi Zver, ki je pojasnil, da je želel opozoriti na netransparentnost pri delovanju komisarke Jourove. Po njegovih besedah so želeli tudi poudariti, do kod si je upala politizirati zakonodajni proces v Sloveniji.

"Hoteli smo opozoriti na njeno nevestno opravljanje funkcije, zlorabo položaja, opustitev dolžnega ravnanja," je poudaril Zver. Njegov največji očitek komisarki pa je, da je poskušala politično vplivati na delovanje slovenskih institucij, kar je, kot je dejal, v nasprotju s pogodbo o delovanju EU in tudi z lizbonsko pogodbo.

"Indici so, da je Jourova močno vplivala na zakonodajni proces, česar ne bi smela, in da je deloma odgovorna za vse, kar se je kasneje zgodilo na Radioteleviziji Slovenija (RTV), vključno s spremembami programskih shem in čistke na RTV," je še dejal Zver.

Borut Živulovič/Bobo

Sodišče naj bi po obisku spremenilo odločitev

Kot sta Janša in Zver pojasnila na novinarski konferenci, se je Jourova med obiskom srečala tudi s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom. Ker se je obisk zgodil le deset dni po odločitvi ustavnega sodišča, da zadrži izvajanje novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTV), si je obisk po njunem mnenju mogoče razlagati kot nedopusten politični pritisk na ustavno sodišče. Sodišče je po obisku Jourove spremenilo svojo odločitev.

Zver si je vse od obiska komisarke prizadeval pridobiti dokumente v zvezi z njenim obiskom v Sloveniji, zlasti na ustavnem sodišču. Šele po posredovanju ombudsmanke Emily O'Reilly je dobil večji del dokumentov, a so deli še vedno počrnjeni. Med njimi je 3. točka opomnika pred pogovori s predsednikom ustavnega sodišča Accettom. "Kaj imajo skrivati, da je ta točka počrnjena," je vprašal Janša.

Zver je napovedal, da bo nadaljeval s prizadevanji in da bo skušal manjkajoče dele dokumentov pridobiti prek evropskega sodišča.